Dış Ticaret İşlemleri Deneme Sınavı Sorusu #1371318

Dış ticaret işlemlerinin genişlemesini teminen yabancı heyetlerin Türk firmalarını ziyaret etmeleri sağlamayı amaçlayan kuruluş hangisidir?


İhracatçı Birlikleri

Dış Ticaret Heyeti

Ticaret Bakanlığı

Ekonomi Politikaları Kurulu

Yurt Dışı Müteahhitlik, Mühendislik ve Müşavirlik Hizmetleri Koordinasyon Kurulu


Yanıt Açıklaması:

İhracatçı birlikleri, iştigal alanlarına giren konular çerçevesinde üretim, ihracat, ithalat, fiyat durumu, dış piyasadaki rakipleri ve mevzuatı güncel olarak izlenmekte ve üyeleri ile paylaşmaktadır. Özellikle hedef ülkeler ile ilgili stratejiler gelişmekte Ticaret Bakanlığı ile eşgüdümlü olarak çalışmakta olup, temel olarak aşağıda belirtilen faaliyetleri gerçekleştirmektedirler:
1. Yurt dışında faaliyet gösteren Ekonomi ve Ticaret Müşavirlikleri tarafından periyodik olarak ulaştırılan bilgiler ve topluca alınan ithalatçı adresleri düzenli olarak ihracatçı birliklerinin üyelerine ve ilgili kuruluşlara ulaştırılmaktadır.
2. Dış ticaret işlemlerinin genişlemesini teminen yabancı heyetlerin Türk firmalarını ziyaret etmeleri sağlanmakta ve potansiyel alıcı ülke temsilcileri ülkemize davet edilmektedir. Yine aynı amaç doğrultusunda, Türk ürünlerinin hedef pazarlardaki ihracat potansiyellerinin değerlendirilebilmesi için yabancı ülkelerde incelemeler yapılmakta ve bunların sonuçları üyelere duyurulmaktadır.
3. Birliklerin iştigal konularına giren maddelerle ilgili olarak kongre, sempozyum ve toplantı gibi etkinlikler düzenlenerek sektörün bir araya gelmesi sağlanmaktadır.
4. İhracatçı Birlikleri, ihracatçıların yurt dışı pazar paylarının arttırılması, yeni pazarların bulunması ve ihracat olanakları yaratılması için hedef ülkelerde düzenlenen fuarlara doğrudan ulusal katılım organizasyonu gerçekleştirdiği gibi, firmaların ulusal katılım organizasyonuyla ya da bireysel olarak katılabilecekleri diğer önemli fuarları da üyelerine duyurmaktadır.
5. Birlikler, ihracat mevzuatının hazırlanması ve ülkemizin uluslararası düzeydeki ilişkilerinin düzenlenmesi hakkındaki çalışmalara katılmakta ve bu konudaki sektör görüş ve önerilerini Ekonomi Bakanlığı ve gerekiyorsa ilgili diğer kurum ve kuruluşlara arz etmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum