Dış Ticaret İşlemleri ve Belgeleri Deneme Sınavı Sorusu #977728

Dış ticarette kullanılan kavramlardan olan; iki piyasa arasındaki fiyat farkından yararlanmak amacıyla para, kıymetli maden, kıymetli evrak menkul kıymet vb. değerlerin fiyatlarının düşük olduğu piyasalardan alınarak yüksek olduğu piyasalarda satılması aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?


Avarya

Kliring

Arbitraj

Pasavan

Kuvertür


Yanıt Açıklaması:

Arbitraj, iki piyasa arasındaki fiyat farkından yararlanmak amacıyla para, kıymetli maden, kıymetli evrak menkul kıymet vb. değerlerin fiyatlarının düşük olduğu piyasalardan alınarak yüksek olduğu piyasalarda satılmasıdır. Diğer seçeneklere bakıldığında ise;

Avarya, deniz taşımacılığında gemide ve kargoda meydana gelen hasarı ve masrafları ifade etmektedir.

Kliring, karşılıklı anlaşmalarda ithalat ve ihracat bedellerinin döviz kullanılmadan takas edilmesi ve mahsup edilmesi işlemidir. Kliring işlemleri, kliring kurumları aracılığı ile gerçekleştirilir.

Pasavan, sınır bölgelerinde oturanlara verilen ve pasaport yerine geçen belgedir. Sınır ötesi günübirlik geçişlerde bu belge kullanılmaktadır.

Kuvertür, transfer talimatı veren bankanın yapılacak ödeme karşılığı olarak bulundurduğu alacaklı hesaptır. Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum