Dış Ticaret İşlemleri ve Belgeleri Deneme Sınavı Sorusu #980981

Teori sanayi mallarının homojen olmadığını ileri sürmektedir. Teoriye göre, üretilen ürünleri ülkedeki çoğunluğun zevki belirler. Geniş piyasası olan malları üreten firmalar bu mallarda uzmanlaşarak bu malları ihraç ederken, düşük veya yüksek gelir grubuna mensup azınlığın talepleri de benzer zevklere sahip ülkelerden ithalat yolu ile karşılanır. Yukarıda tanımı yapılan teori Yeni Dış Ticaret Teorisinin hangi alt teorilerinden birisidir?


Teknoloji Açığı Teorisi

Tercihlerde Benzerlik Teorisi

Ürün Dönemleri Teorisi

Monopolcü Rekabet Teorisi

Nitelikli İşgücü Teorisi


Yanıt Açıklaması:

Yeni Dış Ticaret teorisi, Nitelikli İşgücü Teorisi, Teknoloji Açığı Teorisi, Ürün Dönemleri Teorisi, Tercihlerde Benzerlik Teorisi, Ölçek Ekonomileri Teorisi, Monopolcü Rekabet Teorisi olmak üzere sınıflandırılmaktadır.

Bu teorilerden biri olan Tercihlerde Benzerlik Teorisi, Linder tarafından ortaya atılmıştır. Teori sanayi mallarının homojen olmadığını ileri sürmektedir. Teoriye göre, üretilen ürünleri ülkedeki çoğunluğun zevki belirler. Geniş piyasası olan malları üreten firmalar bu mallarda uzmanlaşarak bu malları ihraç ederken, düşük veya yüksek gelir grubuna mensup azınlığın talepleri de benzer zevklere sahip ülkelerden ithalat yolu ile karşılanır. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum