Dış Ticaret İşlemleri ve Belgeleri Deneme Sınavı Sorusu #981138

Genellikle taraflardan birisinin kamu kuruluşu olduğu ve ülkeler arası anlaşmalar uyarınca gerçekleştirilen ödemelerin paradan ziyade mal veya hizmetlerin takası şeklinde gerçekleşen, belirli miktar veya süreler ile sınırlandırılabilen dış ticaret türü aşağıdakilerden hangisidir?


Serbest bölge ticareti

Normal ticaret

Bağlı ticaret

Ofset ticaret

Kliring


Yanıt Açıklaması:

Uygulama şekli ve politik düzenlemeler açısından farklı şekillerde yapılan ithalat ve ihracat işlemleri normal ticaret, sınır ticareti, bağlı ticaret ve serbest bölge ticareti şeklinde sınıflandırılmaktadır.

Genellikle taraflardan birisinin kamu kuruluşu olduğu ve ülkeler arası anlaşmalar uyarınca gerçekleştirilen ödemelerin paradan ziyade mal veya hizmetlerin takası şeklinde gerçekleşen, belirli miktar veya süreler ile sınırlandırılabilen ticaret türü bağlı dış ticaret olarak aklandırılmaktadır. Takas veya kliring işlemleri yanı sıra, karşı satın alım, geri satın alım, ofset gibi metotlar ile bağlı ticaret gerçekleştirilebilmektedir. Özellikle döviz rezervi az olan ülkelerin tercih ettiği bir yöntemdir. Bağlı dış ticaret aynı zamanda, döviz kullanma risk ve maliyetini azaltmakta ve karşılık ticareti dengeleyici bir etki sağlamaktadır. Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum