Dış Ticaret İşlemleri ve Belgeleri Deneme Sınavı Sorusu #913936

Aşağıdakilerden hangisi dış ticaret sürecinde kullanılan belgelerin fonksiyonlarından biri olan Dispozisyon Fonksiyonu için geçerli bir ifadedir?


Konşimento, FIATA nakliyeci taşıma makbuzu ve makbuz senedi için geçerlidir.

Malı gönderen tarafa, teslimat yerinin değiştirilmesi, malın geri getirilmesi, nakliye işleminin durdurulması, malın alıcıdan başkasına teslimini istemek gibi haklar elde etmesine yardımcı olur.

Hak sahipliğinin tespitinde, bir anlaşmanın varlığının ileriye sürülmesinde, işlemin yapıldığına, işlemin konusu olan malların niteliği, kalitesi, ödeme ile ilgili yapılan miktarların tespiti gibi çeşitli noktalarda taraflar için güçlü deliller sunmaktadır.

Tarafların mal bedelini alması, taahhüt edilen malın sözleşmedekine uygun olması gibi, dış ticarette risk oluşturabilecek unsurlarda güven veren bir mekanizmadır.

Senetler ciro veya alacağın temliki hükümleri (temlik beyanı + teslim) çerçevesinde başkalarına devredilebilirler.


Yanıt Açıklaması:

Dış ticaret işlemleri sürecinde kullanılan belgeler, ispat edici olması bakımından bir delil, taraflar için bir güvence, dispozisyon, temlik (devir) ve finansman gibi fonksiyonlar üstlenmektedir.

Bu fonksiyonlardan biri olan Dispozisyon Fonksiyonu aşağıdaki gibi tanımlanabilir:

Taşıma belgeleri ile ilgili bir fonksiyon olan dispozisyon kavramı malı gönderen tarafa, teslimat yerinin değiştirilmesi, malın geri getirilmesi, nakliye işleminin durdurulması, malın alıcıdan başkasına teslimini istemek gibi haklar elde etmesine yardımcı olur. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum