Dış Ticaret İşlemleri ve Belgeleri Deneme Sınavı Sorusu #918977

Ticareti yasak olmayan, nesli tükenme tehlikesi bulunmayan ancak nesil devamını tehlikeye sokacak şekilde kullanılabilecek türlerin uluslararası ticaretinde aşağıdaki belgelerden hangisi kullanılmaktadır?


Analiz sertifikası

FIATA FBL belgesi

FIATA FCR belgesi

CITES, Ek-I

CITES, Ek-II


Yanıt Açıklaması:

CITES Belgesi; nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) kapsamında yer alan hayvan ve bitki türlerinin sürdürülebilir kullanımını sağlamak için, uluslararası ticaretinin kontrol altına alınmasına yönelik usul ve esasları ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon sağlayarak düzenleme amacıyla düzenlenen sözleşme uyarınca CITES belgesi düzenlenmektedir. CITES Yönetmeliği 3 ekten oluşmaktadır.

  • Ticareti yasak olan türler EK-I’de

  • Ticareti yasak olmayan, nesli tükenme tehlikesi bulunmayan ancak nesil devamını tehlikeye sokacak şekilde kullanılabilecek türler EK-II’de

  • Aşırı kullanımı önleme amacıyla, ticareti denetim altına alınacak türler ise EK-III’te aşırı kullanımı önlemek amacıyla kendi yetki alanında düzenlemeye tabi tutulan ve ticaretinin denetime alınmasında diğer taraflar ile işbirliğine ihtiyaç duyduğu belirtilen bütün türler sıralanmaktadır.

Doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum