Dış Ticaret İşlemleri ve Belgeleri Deneme Sınavı Sorusu #935622

Aşağıdakilerden hangisi işyerinde teslim için söylenebilir?


Malların gümrük çıkış işlemleri tamamlanmış olarak alıcı tarafından belirtilen taşıyıcıya, onun tarafından belirtilen yerde teslim edilmesiyle birlikte, satıcının mal teslim yükümlülüğünün de yerine getirilmiş olması anlamına gelir.

Mallar satıcının iş yerinden alınarak istenilen yere taşınması ile ilgili bütün masraf ve riskler satıcıya aittir.

Malların ihraç işlemlerinin alıcı tarafından tamamlanmasını öngörür.

S¸ayet aksine bir hüküm bulunmuyorsa satıcı, malları alıcının sağla- mış olduğu araca yüklemek ya da gümrük çıkış işlemlerini yerine getirmek zorunda değildir.

Satıcı malları geminin yanına kadar getirmekle sorumludur.


Yanıt Açıklaması:

İşyerinde teslim; malların satıcı tarafından satıcının kendi kuruluşunda (fabrika, depo vb.) alıcı için hazır hale getirilmesiyle satıcının yükümlülüklerinin sona ermesini ifade eder. Satıcı sözleşmede belirtilen tarihte ve şekilde malları hazır şekle getirerek alıcıya teslim etmek üzere bilgi verir. İthalatçı malların sevkiyatı ile ilgili işlemleri tamamlayarak ithalatı gerçekleştirir. S¸ayet aksine bir hüküm bulunmuyorsa satıcı, malları alıcının sağlamış olduğu araca yüklemek ya da gümrük çıkış işlemlerini yerine getirmek zorunda değildir. Mallar satıcının iş yerinden alınarak istenilen yere taşınması ile ilgili bütün masraf ve riskler alıcıya aittir.

Yorumlar
  • 0 Yorum