Dış Ticaret İşlemleri ve Belgeleri Deneme Sınavı Sorusu #935680

Gemi Yanında Teslimde aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Satıcı malları geminin yanına kadar getirmekle sorumludur.

Mallar geminin yanına geldiği anda  itibaren mallara ilişkin herhangi bir kayıp ya da hasarın bütün masraf ve riskleri satıcıya aittir.

Yalnızca deniz ya da iç su taşımacılığında kullanabilir.

Bu teslim şeklinde ihracat ile ilgili tüm belgeler alıcı tarafından hazırlanır.

Gümrük işlemleri de alıcı tarafından yapılır.


Yanıt Açıklaması:

Gemi doğrultusunda masrafsız teslim terimi, belirlenen yükleme limanında malların gemi doğrultusunda rıhtıma ya da mavnaya yerleştirilmesiyle satıcının teslim yükümlülüğünün yerine getirildiği anlamına gelir. Kısaca satıcı malları geminin yanına kadar getirmekle sorumludur. Bu durumda, bu andan itibaren mallara ilişkin herhangi bir kayıp ya da hasarın bütün masraf ve riskleri alıcıya aittir. Bu andan itibaren malla ilgili bütün masraflar ve navlun alıcı tarafından karşılanır. Bu teslim şeklinde ihracat ile ilgili tüm belgeler alıcı tarafından hazırlanır. Gümrük işlemleri de alıcı tarafından yapılır.

FAS terimi, malların ihraç işlemlerinin alıcı tarafından tamamlanmasını öngörür. Alıcının bu tür işlemleri doğrudan doğruya ya da aracı kullanarak dolaylı biçimde tamamlanmasının mümkün olmadığı durumlarda bu terim kullanılmamalıdır. Ayrıca bu terim, yalnızca deniz ya da iç su taşımacılığında kullanabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum