Dış Ticaret İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi Deneme Sınavı Sorusu #1074944

Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri CIF satışlarda alınan giderlerdendir?

I.Taşıma ücreti

II.Sigorta Gideri

III.İhracat Komisyonları


Yalnız I

I,II

II,III

I,III

I,II,III


Yanıt Açıklaması:

Taşıma ücreti: CIF satışlarda taşıma ücreti (deniz taşımacılığında navlun olarak ifade edilir.)ihracatçı tarafından ödenir. Taşıma bedeli ihracatçı için “Pazarlama Satış ve Dağıtım” gideridir.
Uluslararası taşıma KDV’den istisnadır.
• Sigorta Gideri: CIF satışlarda sigorta ihracatçı tarafından yaptırılır ve bedeli ihracatçı tarafındanödenir. Sigorta bedeli, taşıma ücreti gibi fiyatın içindedir. Sigorta, Banka ve Sigorta MuameleVergisi’ne tabidir, KDV’ye tabi değildir.
• Banka Giderleri: Bankaların ödemeler ile ilgili olarak ihracatçıdan aldıkları giderlerdir. Bankakomisyonları, muhabir banka masrafları, işlem masrafları bu giderlere örnektir. Banka giderleri,Banka ve Sigorta Muamele Vergisine tabidir, KDV’ye tabi değildir.
• Gümrük Müşaviri Ücreti: Gümrükte ihracat işini takip eden gümrük müşavirinin ücretidir.Gümrük müşavirleri genellikle şirket olarak hizmet verdiklerinden fatura düzenlerler. Hizmet KDV’ye tabidir, faturada ayrı gösterilir.
• Gümrük Müşavirinin Harcamaları: Gümrük müşavirleri gümrükleme işlemlerini sürdürürkenyaptıkları harcamalara ait belgeleri iş bitiminde dekontları ekinde ihracatçıya iletirler. Taksiücreti, yükleme boşaltma giderleri, varsa gümrükleme giderleri bunlara örnektir. Bu belgelerin ihracatçı adına düzenlenmiş olması gerekir.
• İhracat Komisyonları: Varsa ödenen veya ödenecek komisyonlar da bu gruba girer.
• Diğer İhracat Giderleri: Menşe şahadetnamesi gideri, konsolosluk harcı, gözetim şirketigiderleri, tartı analiz giderleri, radyoaktivite belgesi giderleri, İhracatçılar Birliği harçları bu türgiderlere örnektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum