Dış Ticaretin Finansmanı ve Teşviki Deneme Sınavı Sorusu #857956

En genel şekli ile bir akreditif işleminde “İhracatçı işletme akreditifin açıldığını öğrendikten sonra sözkonusu malları ithalatçı işletmeye gönderir.” işlemi kaçıncı adımda gerçekleştirilir?


1

3

5

7

9


Yanıt Açıklaması:

En genel şekli ile bir akreditif işlemi aşağıdaki gibi gerçekleşir (Şekil 4.2):

  1. İthalatçı işletme ile ihracatçı işletme aralarında sözleşme imzalar (Bu sözleşme taraflar arasında yapılacak bir anlaşma olabileceği gibi söz konusu işleme konu olan ürünler ile ilgili proforma fatura da sözleşme için kullanılabilir. Ancak proforma fatura yoksa yapılacak sözleşme de proforma faturada yer alan bilgilerin tamamının bulunması gerekir.)
  2. Anlaşma yapıldıktan sonra ithalatçı kendi bankasından (Amir banka) ihracatçı (lehdar) lehine akreditif açılması için (akreditif açtırma teklif formu ile) başvurur. İthalatçı ile bankası arasındaki ilişkiye göre banka akreditifi ya kredi açar ya da akreditif bedelinin ithalatçı tarafından bankaya yatırılmasını ister.
  3. Amir banka açtığı akreditif ile ilgili bilgiyi ihracatçının ülkesindeki muhabir (ihbar) bankasına bildirir. (açılan akreditif ile ilgili ihracatçıdan uygunluk ile ilgili onay alınması gerekiyor ise bu durum kuşat mektubunda belirtilerek ihracatçı işletmeden onay istenir)
  4. Muhabir (ihbar) bankası amir bankanın açtığı akreditifi inceler ve ihracatçı işletmeye kendisi lehine akreditif açtığını bildirir. ( Eğer akreditif teyidli ise muhabir banka kendisinin de akreditifi teyid ettiğine dair bir yazı hazırlar ve ihracatçı işletmeye kuşat mektubunun bir kopyası ile birlikte gönderir.)
  5. İhracatçı işletme akreditifin açıldığını öğrendikten sonra sözkonusu malları ithalatçı işletmeye gönderir.
  6. Malları gönderen ihracatçı işletme ihracat ile ilgili belgeleri kendi ülkesindeki muhabir (ihbar) bankasına teslim ederek ihracat bedelinin kendisine ödenmesi talebinde bulunur……………………..
Yorumlar
  • 0 Yorum