Dış Ticaretin Finansmanı ve Teşviki Deneme Sınavı Sorusu #1393594

  1. DTÖ Kuruluş Anlaşması ile Çok Taraflı Ticaret Anlaşmalarının uygulanmasını, yönetimini ve işlemesini denetlemeli ve bu işleyişi kolaylaştırmalıdır.
  2. DTÖ anlaşması ve bu anlaşmaya ek anlaşmalarda ele alınan konularla ilgili çok taraflı ticaret ilişkilerinde üyeler arasında müzakereler için bir forum oluşturur.
  3. Çok taraflı ticari ilişkilerde anlaşmazlıklar açığa çıktığında DTÖ tarafından belirlenen mekanizma ile bu anlaşmazlıklar sonuçlandırılmalıdır.
  4. Bakanlar Konferansı’nda alınacak kararlara göre, üyeler arasındaki müzakere sonuçlarının uygulanması için bir çerçeve oluşturma sorumluluğu DTÖ’ye aittir.

Yukarıdakilerden hangileri Dünya Ticaret Örgütünün çalışma alanı ve amaçlarına ulaşmak için 

yerine getirmesi gerekli olan görevler arasında sayılabilir?


I-III

II-III

III-IV

I-II-IV

I-II-III-IV


Yanıt Açıklaması:

 

DTÖ’nün yukarıda sıralanan amaçlara ulaşmak için yerine getirmesi gerekli olan görevler de şu şekilde sıralanabilir:

• DTÖ Kuruluş Anlaşması ile Çok Taraflı Ticaret Anlaşmalarının uygulanmasını, yönetimini ve işlemesini denetlemeli ve bu işleyişi kolaylaştırmalıdır.

• DTÖ anlaşması ve bu anlaşmaya ek anlaşmalarda ele alınan konularla ilgili çok taraflı ticaret ilişkilerinde üyeler arasında müzakereler için bir forum oluşturur.

• Çok taraflı ticari ilişkilerde anlaşmazlıklar açığa çıktığında DTÖ tarafından belirlenen mekanizma ile bu anlaşmazlıklar sonuçlandırılmalıdır.

• Bakanlar Konferansı’nda alınacak kararlara göre, üyeler arasındaki müzakere sonuçlarının uygulanması için bir çerçeve oluşturma sorumluluğu DTÖ’ye aittir gibi...

Yorumlar
  • 0 Yorum