Dış Ticarette Bilgisayar Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #989829

Bilişim teknolojileri ve onun getirdiği internet sayesinde bir pazara onlarca firma girebilir. Çok yüksek sayıdaki firmanın anlaşarak rekabeti ortadan kaldırması mümkün olamayacağı için, fiyat ve kalitede kıyasıya rekabet gözlemlenir. Bu durum bilişim teknolojileri ve internetin kullanılmasıyla dünya ticaretinde yaşanan hangi değişiklik içerisinde tanımlanmaktadır?


Dünya giderek tek pazar haline gelmiştir.

Uluslararası sermaye eskisinden çok daha hareketlidir.

Rekabet giderek artmaktadır.

Ürünler ve hizmetler birbirine daha fazla benzemeye başlamıştır.

Bilinen pazarlarda faaliyet göstermenin daha da güçleşmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Ürünler ve Hizmetlerin Birbirine Daha Fazla Benzer Hale Gelmesi

Yerel bir pazarda aynı ürünü üreten bir veya birkaç firma vardır. Bu firmalarda birbirlerini bilip benzer fiyat ve kalite politikaları izlerler. Hatta aralarında çeşitli anlaşmalar yaparak rekabeti ortadan kaldırıp

tekelleşme yoluna giderler ki bu da tüketicinin aleyhinedir. Dünyanın diğer bölgelerindeki benzeri ürünlerden uzak bir gelişme takip ederler. Bilişim teknolojileri ve onun getirdiği internet sayesinde bir pazara onlarca firma girebilir. Çok yüksek sayıdaki firmanın anlaşarak rekabeti ortadan kaldırması mümkün olamayacağı için, fiyat ve kalitede kıyasıya rekabet gözlemlenir. Mükemmel ürüne ulaşma konusunda bir yarış vardır. En iyi ürün, en iyi yöntem derhal diğer firmalar tarafından da örnek alınır. Zamanla ürün ve hizmetler arasındaki uçurumlar yok olur. A veya B firmasının ürünü, isimleri hariç hemen hemen aynı kalite ve fiyattadır. Sonuçta iletişimin kuvvetlenmesi ürün ve hizmetleri de mükemmeli hedefleyen bir doğrultuda benzer hale getirmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum