Dış Ticarette Bilgisayar Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #959889
"Beşerî sermaye özellikle teknoloji bilgili insan gelişmekte olan ülkeler için büyümenin ve kalkınmanın en önemli unsurudur. Teknolojinin yararlı olduğu başlıca alanlardan birisi değildir?
Eğitim |
Sosyal ve kültürel alanlarda |
Ulaşım |
Teknolojik kirlilik |
Günlük yaşam |
Bilgi temelli ekonomik gelişim teknolojinin üretilmesinin yanısıra, farklı alanlardaki kullanımının artmasıyla yani yaygınlaşmasıyla refahın artmasını sağlayacaktır.
Bu nedenle, beşerî sermaye özellikle teknoloji bilgili insan gelişmekte olan ülkeler için büyümenin ve kalkınmanın en önemli unsurudur. Aşağıda teknolojinin yararlı olduğu başlıca alanlara değinilmiştir.
1. Üretim; Sanayinin gelişmesinde teknolojinin katkısı çok büyüktür. Teknolojik ilerleme sanayi alanında olduğu kadar tarımsal kesimde de önemli bir yer tutmaktadır. Günümüzün gelişmiş ülkelerindeki sanayileşme, tarımda verimlilik artışı sonucu, bu kesimde istihdam edilen işgücünün serbest kalarak sanayi kesiminde istihdam edilmesi ile gerçekleştirilmiştir. Tarım sektöründe hayvan gücünün yerine makinelerin kullanılması, drenaj ve sulama kanallarının yapımı ve yeni hibrid tohumlarının geliştirilmesi, tarımsal üretimin artmasına ve ekonomik büyümeye katkıda bulunmuştur.
2. Sağlık; Bilindiği gibi teknoloji tıp bilminin gelişiminde çok önemli katkılar sağlamıştır.
Hastalıkların önlenmesi, tedavisi ya da teşhisinde teknolojik ürünlerden yararlanılmaktadır.
3. Eğitim; Eğitimde teknolojiden yararlanılarak eğitimin özürlüler gibi hem daha fazla insan
kitlelerine ulaşmada, daha hızlı ve kolay öğrenme ve öğretmede yararlanılmaktadır. örneğin
episkop, projeksiyon makinesi ve televizyon gibi ürünler yardımıyla okullarda ders anlatmada
kolaylık sağlanmaktadır.
4. Sosyal ve kültürel alanlarda; Teknolojinin bir diğer faydası insanların düşüncelerini, duygularını daha fazla insana anlatmasının daha kolay bir hale gelmesidir. Matbaa sayesinde basılıp yayılan kitaplar sayesinde insanlık kültür birikimini arttırmıştır. İnternet, gazete, televizyon, radyo ve diğer iletişim aletleri ile daha fazla insana haberler, bilgiler ulaştırılmaktadır.
5. Ulaşım; Teknoloji sayesinde çok uzak mesafeleri çok daha kısa zamanda katetmek olanaklı hale gelmiştir.
6. Güvenlik; Özel ve kamusal kesimde insanların güvenliğinde, örneğin trafik problemlerini
çözmede ya da kullanılan taşıtlarda kullanılan teknolojik unsurlar önemli yer tutmaktadırlar.
7. Günlük yaşam; Teknoloji sayesinde insanlar günlük yaşam içindeki işlerini daha hızlı, kolay, konforlu yapabilmektedirler. Örneğin evlerde kullanılan buzdolabı, çamaşır veya bulaşık makinesi gibi teknolojik ürünler emekten ve zamandan tasarruf sağlamıştır.
8. İletişim; Bilgi ve iletişim teknolojileriyle özellikle ve internet sayesinde dünyanın diğer bir
ucundan diğer ucuna anında (online) bilgi ulaştırılabilmesi mümkün hale gelmiştir. Örneğin,
ileride ayrıntısı ile ele alınacak olan dış ticarette yazışmaların artık kelime işlemciler tarafından gerçekleştiriliyor olması yine işletmelere birçok tasarruf yaratmaktadır.
Yorumlar
- 0 Yorum