Dış Ticarette Bilgisayar Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #959837

"Tüketicilerin giderek organize olması ve bu yöndeki yasal düzenlemelerin artması, bu öngörüyü destekler niteliktedir. BİT’ lerin en önemli özelliğinin, teknolojik yeteneklerinin sürekli artması ve maliyetlerinin de sürekli olarak düşmesi olduğu kabul edilmektedir." Bu ilişkiyi ifade eden kaç kural vardır? Aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur?


2

5

6

3

4


Yanıt Açıklaması:

Bilgiyi üreten, geliştiren ve yöneten bir bilgi toplumunda aracıların ortadan kalkmasının, maliyetleri azaltarak tüketiciler lehine ve kaynakların optimal dağılımını sağlayarak da toplum refahına hizmet edeceği düşüncesi “bilgi ekonomisi”nin en iyimser öngörüsünü oluşturmaktadır. Tüketicilerin giderek
organize olması ve bu yöndeki yasal düzenlemelerin artması, bu öngörüyü destekler niteliktedir.
BİT’lerin en önemli özelliğinin, teknolojik yeteneklerinin sürekli artması ve maliyetlerinin de sürekli olarak düşmesi olduğu kabul edilmektedir. Bu ilişkiyi ifade eden üç kural vardır. Bunlar:
1. Moore Kuralı: Fiyatına göre ürünün kullanım hızı daha fazla artmaktadır. Örneğin; bilgisayarların gün geçtikçe artan işlem güçlerine ve hızlarına karşın fiyatları giderek düşmektedir.
2. Gilder Kuralı: Birim fiyat değişmeden iletişim sistemlerinin toplam bant genişliği her yılda bir 13’e katlanmaktadır.
3. Metcalfe Kuralı: Bir iletişim ağının değeri ağdaki düğüm (node) sayısının karesiyle orantılıdır. Dolayısıyla bir ağa bağlı olmanın değeri üssel olarak artarken, kullanıcı başına fiyatı sabit kalmakta hatta azalmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum