Dış Ticarette Bilgisayar Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #1024781

I. Bankaların verecekleri teminat mektupları II. Hazine tahvilleri ve bonoları III. Kambiyo senetleri IV. Nakit V. Efektif alış kuru üzerinden hesaplanan dövizler 24 Ağustos 2011 tarihli ve 28035 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Ortak Transit Yönetmeliği’nin 22. Maddesi uyarınca  yukarıda sayılanlardan hangileri teminat olarak kabul edilmektedir?


I, II, III

III, IV, V

I, II, IV, V

II, III, IV, V

I, II, III, IV, V


Yanıt Açıklaması:

24 Ağustos 2011 tarihli ve 28035 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Ortak Transit Yönetmeliği’nin 20. Maddesinde teminat uygulamasının amacı şu şekilde belirtilmiştir: “Asıl sorumlu, eşya ile ilgili doğabilecek gümrük vergilerinin ve diğer amme alacaklarının ödenmesinin sağlanması için teminat verir.”

Aynı Yönetmeliğin 22. Maddesi’nde ise “Nakit; Bankaların verecekleri teminat mektupları; İşlem tarihinde T.C. Merkez Bankası tarafından ilan edilecek değerler üzerinden kabul edilen hazine tahvil ve bonoları; T.C. Merkez Bankası tarafından kabul edilen ve bu Bankanın belirlediği efektif alış kuru üzerinden hesaplanan dövizler”in teminat olarak kabul edilebileceği belirtilmiştir.

Ancak; havayoluyla, boru hattıyla, demiryoluyla (Gümrük Yönetmeliğinin 33 no.lu ekinde yer alan eşya hariç), deniz yoluyla yapılan taşımalarda teminat aranmaz. Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum