Dış Ticarette Bilgisayar Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #968585

Transit Beyan Modülü–NCTS neyi amaçlayan bir sistemdir?


NTCS de tasıma senedinin künyesine ait bilgiler yer almaktadır. Bu bilgiler; Senet Sıra Numarası, Taşıma Senedi Numarası, Fatura Toplamı, Navlun Tutarı, O¨deme S¸ekli, O¨zet Beyan Numarası, Tutarların Belirlendiği Döviz, Eşyanın Bulunduğu Yer, Düzenlendiği U¨lke Kodu gibi bilgilerin olduğu sistemdir.

NTCS de taşıma modülü olarak, tarafların vergi numaraları girildiğinde taraflara ait bilgiler otomatik olarak gelecektir. Bu bilgiler; Gönderici ve Vergi Numarası, Alıcı ve Vergi Numarası, Bildirim Tarafı ve Vergi Numarası, Acenta ve Vergi Numarasının girildiği sistemdir.

Transit Beyan Modülü–NCTS sistemine  beyan Numarası, konşimento numarası, Grup Taşıma Senedi Numarası ile referans bilgilerini verir.

NTCS,  transit beyan modülüne özet beyan belgesi ve konu ile ilgili temel bilgilerin değerlendirildiği bir sistemdir.

NCTS, transit beyanının sunulmasından rejimin ibraz edilmesine kadar ki her aşamanın tamamen elektronik ortamda gerçekleştirildiği, gümrük idareleri ve gümrük idareleri ile dış ticaret yapan firma arasındaki iletişimin elektronik mesajlar ile sağlandığı ve bu şekilde güvenilir firmalar için önemli basitleştirmelerin uygulanan bir e – uygulamadır ve ortak Transit Rejimi transit eşyasının işlemlerinin hızlandırılmasını ve basitleştirilmesi sağlayan, dolayısıyla dış ticaret yapan firmaların zaman kaybetmesini önleyerek maliyetlerinin düşmesini amaçlayan bir sistemdir.


Yanıt Açıklaması:

Ortak Transit Rejimi 1987 tarihli Ortak Transit Sözleşmesine dayanan ve AB üyesi ülkelerin uyguladığı transit kurallarının komşuları olan EFTA U¨lkelerince (İsviçre, Norveç ve İzlanda) de uygulanmasını sağlayan ve ileride bu Ortak Transit Sistemine dahil olmak isteyen tüm üçüncü ülkelere de uygulanabilecek bir transit sistemidir. Ortak Transit Rejimi transit eşyasının işlemlerinin hızlandırılmasını ve basitleştirilmesi sağlayan, dolayısıyla dış ticaret yapan firmaların zaman kaybetmesini önleyerek maliyetlerinin düşmesini amaçlayan bir sistemdir. NCTS, transit beyanının sunulmasından rejimin ibra edilmesine kadarki her aşamanın tamamen elektronik ortamda gerçekleştirildiği, gümrük idareleri ve gümrük idareleri ile dış ticaret yapan firma arasındaki iletişimin elektronik mesajlar ile sağlandığı ve bu şekilde güvenilir firmalar için önemli basitleştirmelerin uygulanan bir e – uygulamadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum