Dış Ticarette Bilgisayar Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #968551

Gümrük işlemlerinin BİLGE Sistemi dahilinde gerçekleştirilmesinden sağlanan genel avantajları nelerdir?


Gümrük işlemlerinde  BİLGE Sistemi dahilinde gerçekleştirilmesinden sağlanan genel avantajları,  hızlı özet beyanı, detaylı beyan imkanı, transit beyan imkanı, risk analizi imkanı vermektedir.

Gümrük mevzuatı ve rejimleri doğrultusunda gümrük işlemlerinin hızlı, doğru ve zamanında uygulanması, gümrük işlemlerini daha hızlı gerçekleştirerek ihracatçıların rekabet gücünün artırılması, personelin daha etkin kullanılarak verimliliklerinin artırılması, dış ticaret istatistiklerinin daha hızlı, doğru ve güvenli olarak üretilmesi, daha etkili vergi tahsilatı, seçici, ancak daha etkili gümrük kontrolünü sağlanması amaçlanmaktadır.

Gümrük işlemlerinde, Bilge Sistemi kurulması sonucunda, Avrupaya entgre imkanı, kotaların entegresi, işlem prosedürlerinin tanımlanması ve tarifeler sistemidir.

Gümrük işlemlerinde, Bilge Sistemi kurulması sonucunda, tranist takip sistemi, dış ticaretin kontrol etme, kontenyerları gözetlemek ve yolcu işlemleridir.

Gümrük işlemlerinde, Bilge Sistemi kurulması sonucunda elde edilen avantajlar, veri ambarı işletimi, kaçak bilgi bankası kurulması ve referans tablolarıdır.


Yanıt Açıklaması:

BİLGE Sistemi’nin uygulandığı gümrük idarelerinde kullanılan BİLGE Kullanıcı kodu dış ticaret yapanlar tarafından sadece bir kez alınabilmekte ve Türkiye genelinde Otomasyona geçmiş tüm idarelerde aynı kod ve şifre kullanılabilmektedirler. Yükümlüler kod ve şifre başvurularını kendilerine en yakın otomasyonlu gümrük idaresinde yapabilmektedir. Gümrük işlemlerinin BİLGE Sistemi dahilinde gerçekleştirilmesinden sağlanan genel avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Gümrük mevzuatı ve rejimleri doğrultusunda gümrük işlemlerinin hızlı, doğru ve zamanında uygulanması,
  • Gümrük işlemlerini daha hızlı gerçekleştirerek ihracatçıların rekabet gücünün artırılması,
  • Personelin daha etkin kullanılarak verimliliklerinin artırılması,
  • Dış ticaret istatistiklerinin daha hızlı, doğru ve güvenli olarak üretilmesi,
  • Daha etkili vergi tahsilatı,
  • Seçici, ancak daha etkili gümrük kontrolünü sağlanması.
Yorumlar
  • 0 Yorum