Dış Ticarette Bilgisayar Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #990600

Aşağıdakilerden hangisi TCGB oluşturulurken isteğe bağlı girilen bilgilerden değildir?


Alıcı Satıcı İlişkisi

Telafi Edici Vergi

Yükleme Listesi

Referans No

İşlem Niteliği


Yanıt Açıklaması:

Alıcı Satıcı İlişkisi: Alıcı ile satıcı arasındaki ilişki biliniyorsa yazılır. Eğer bilinmiyorsa bölümün (kutunun) hemen sağındaki “…” butonuna tıklanarak açılan menüden ilişkiyi açıklayan seçenek tıklanır. Örneğin: Eğer alıcı ve satıcı arasında herhangi bir ilişki yoksa 6 kodu buraya yazılabilir ya da menüden “6. Alıcı ve satıcı arasında ilişki yok” seçilir. Diğer bir örnek eğer her iki tarafı da aynı üçüncü kişi kontrol ediyorsa “3” yazılır ya da açılan menüden “3. Her iki firma da üçüncü kişi tarafından kontrol edilmektedir” seçilir. Dikkat edilirse bu alan “beyaz” renktedir, yani doldurulması isteğe bağlıdır.

İşlem Niteliği: Ticari sözleşmelere ilişkin kod yazılır. Örneğin; “34” yazıldığında “Telafi edici hükümler içermeyen mülkiyetin devrine yönelik (geçici olmayan) ticari işlemlerde diğer işlemler” işleminin yapılmak istendiğini ifade etmektedir. “62” yazıldığında “Mülkiyet devrine yönelik olmayan ticari işlemlerde bir sözleşme veya onarım kapsamı işleme hariç diğer geçici kullanımlar (teslim veya geri gönderme)” işleminin yapılmak istendiğini ifade etmektedir… Eğer işlem kodu bilinmiyorsa bölümün (kutunun) yanındaki “…” butonu tıklandığında gelen menüden işlem seçilebilir.

Telafi Edici Vergi: İhracatta telafi edici vergi bulunması durumunda, ödenecek olan telafi edici verginin tutarı bu alana girilir. Şekil 7.2’den de görüldüğü üzere bu bölüme bilgi girişi (beyaz renkte olduğu için) isteye bağlıdır. Bilgi varsa girilir.

Yükleme Listesi: Birden fazla kalem olması ve devam formu kullanılmaması halinde, bu kutuya beyanname ekindeki kalem sıra numarası, GTİP numarası, eşyanın cinsi, vergi matrahı, vergi oranı ve vergi tutarının bulunduğu listenin adedi yazılır. Bu bölüme bilgi girişi (beyaz renkte olduğu için) isteye bağlıdır. Bilgi varsa girilir.

Referans No: Kullanıcılar açısından bu kutunun doldurulması isteğe bağlıdır (beyaz renkte

olduğu için). Söz konusu sevkiyat için ilgili kişi tarafından verilen referans numarası bu bölüme

(kutuya) girilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum