Dış Ticarette Bilgisayar Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #1051391

Türkiye.gov.tr adresinin  uygulamalarını kullanabilmek ve yapılan işlemlerin güvenliğini sağlayabilmek için çeşitli şifreleme yöntemlerine gidilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu yöntemlerden biri değildir?


T.C. kimlik kartı

Mobil imza

Mobil cihazlardan girişte parmak izi tarama

E-devlet şifresi

Elektronik imza


Yanıt Açıklaması:

Türkiye.gov.tr adresinin başta ana kısımlarını oluşturan sorgula, başvur, öde, öğren, iletişime geç bölümlerini ve diğer uygulamalarını kullanabilmek ve yapılan işlemlerin güvenliğini sağlayabilmek için çeşitli şifreleme yöntemlerine gidilmiştir. Bunlar:

  • E-devlet Şifresi,
  • Mobil İmza,
  • Elektronik İmza,
  • T.C. Kimlik Kartı uygulamalarıdır.

Değinilen kimlik doğrulama sistemlerinin detaylı açıklamaları aşağıda verilmiştir.

E-Devlet Şifresi

T.C. Kimlik numarası ve e-devlet şifresi kullanarak giriş yapılır. E-devlet şifresi PTT şubelerinden 2 TL karşılığı alına bilmekte ve daimi olarak kişi tarafından T.C. kimlik numarasıyla beraber güvenli giriş amacıyla kullanılmaktadır. E-devlet şifresi en yaygın kullanılan şifreleme yöntemidir.

Mobil İmza

Cep telefonu ve hatta kayıtlı mobil imza ile yapılır. Mobil elektronik imza GSM işletmecileri tarafından sunulan bir hizmettir. E-devlet Kapısında mobil imza kullanımı için e-Devlet Kapısınca herhangi bir ücret talep edilmezken, GSM operatörleri tarafından bir ücretlendirme mevcuttur.

Elektronik İmza

Kişiye ait elektronik imza kartı ve dijital imza ile giriş yapılır. Elektronik imza, elektronik ortamda bulunan bir belgeye eklenerek imzalayanın kim olduğunu belirlemeye yarayan veridir. 5070 Sayılı Kanun uyarınca e-imza, ıslak imza ile eşdeğerdedir. E-imza sertifikası dağıtmaya yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından dağıtılan sertifikalar kullanılarak imzalama işlemi yapılır. Elektronik imza için bilgisayara bazı programların ve ilave yapılandırılmaların kurulması gereklidir.

T.C. Kimlik Kartı

T.C Kimlik Kartı, kanuni olarak nüfus cüzdanın yerine geçmiş vatandaşlık kartı olarak kullanılmaktadır. T.C. Kimlik Kartı ile giriş yapabilmesi için iki yöntem bulunmaktadır. Standart Kart Okuyucu ile giriş: T.C Kimlik Kartı ve PIN ile giriş yapabilir. Kart Erişim Cihazı ile giriş: Giriş; kart, PIN ve parmak izi üçlüsü kullanılarak yapılacaktır. Bu yöntem standart kart okuyucuya göre çok daha güvenli bir giriş yöntemi olacaktır.

Ancak mobil cihazlardan girişte parmak izi tarama sistemi henüz kullanılan bir sistem değildir. Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum