Dış Ticarette Girişimcilik Deneme Sınavı Sorusu #1371117

Fırsatları fark etme süreci ve girişime artı değer sağlamak üzere üretim faktörleri arasındaki işlemleri yaratıcı bir şekilde organize etme faaliyetlerini ifade eden girişimcilik türü aşağıdakilerden hangisidir?


Profesyonel girişimcilik

Sosyal girişimcilik

Tepkisel (Takipçi) girişimcilik

Kurumsal girişimcilik

İç girişimcilik


Yanıt Açıklaması:

Girişimcilik sadece yeni bir girişimin kurulması ile sınırlı değildir. Girişimcilik aynı zamanda var olan bir girişimde fırsatların aranması, değişim ve yeniliklerin yapılması sürecini de içermektedir. Bu nedenle girişimcilik, girişimde yer alan çalışanlara girişimci düşünceye ve davranışlara yönlendirme faaliyetlerini kapsamaktadır.

Kurum içi girişimcilik ve şirket girişimciliği olarak da adlandırılan iç girişimcilik, temel olarak faaliyette bulunan bir girişimde yer alan ve kendi yeteneklerini kanıtlamış çalışanların farklı girişimcilik faaliyetlerini ifade etmektedir.

İç girişimciliğin temel amacı, girişimde yer alan her bir çalışanın girişimci gibi düşünmesini ve faaliyette bulunmasını teşvik etmektir. Söz konusu girişimcilik türünde iç girişimci mevcut girişimci ile birlikte çalışabileceği gibi var olan girişimden ayrılarak bağımsız bir girişim de kurabilmektedir. Bu bağlamda iç girişimcilik, girişim içerisinden yeni bir girişimci bulunmasını ifade etmektedir. Diğer bir tanıma göre iç girişimcilik, kurumsal girişimcilik olarak bir girişimdeki yenilikçiliğin ve yenilenme faaliyetlerinin bütünüdür.

Aynı zamanda fırsatları fark etme süreci ve girişime artı değer sağlamak üzere üretim faktörleri arasındaki işlemleri yaratıcı bir şekilde organize etme faaliyetidir.

Diğer yandan bir girişimde iç girişimciliğin başarılı olabilmesi belirli koşulların sağlanmasına bağlıdır. Öncelikle girişimde yeni fikirler desteklenmeli ve tüm çalışanlar yönetim tarafından cesaretlendirilmelidir.

Bununla birlikte girişimde güncel teknolojinin kullanılması oldukça önemlidir. Çünkü teknoloji yeni fikirlerinin bulunmasında temel kaynak olarak değerlendirilmektedir.

Ayrıca sinerji etkisine bağlı olarak takım çalışması desteklenmeli, yeni bir girişim için çaba harcayan iç girişimciler ödüllendirilmelidir. Diğer yandan iç girişimcilik özellikle yenilik, değişim ve büyüme konularında girişime önemli katkılar sağlamaktadır. Bu nedenle girişimin uzun dönemde başarılı olabilmesi için önemli bir kaynak olarak ele alınmaktadır. Doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum