Dış Ticarette Girişimcilik Deneme Sınavı Sorusu #1372668

Dağıtım faaliyetlerinde kullanılan taşıma yöntemleri ile ilgili olarak verilen ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?

I-küçük ebatlı, dayanıksız ve kısa sürede teslim edilmesi gereken malların taşınması için hava yolu taşımacılığı uygundur.

II-Demir yolu taşımacılığı havayolu taşımacılığına göre daha düşük maliyetlidir.

III-Doğal gaz,  petrol ve rafine petrol gibi ürünlerinin taşınmasında boru hatları önemli bir yer tutmaktadır.

IV-Yüksek kotanajlı ve büyük hacimli ürünlerin taşınmasında çoğunlukla su yolu taşımacılığı tercih edilmektedir.

V-Karayolu taşımacılığında ürünlerin dağıtımı, üretim noktasından teslimat noktasına kadar birden fazla araçla gerçekleştirilebilmektedir.


I-II-III-IV-V

I-II-III-IV

I-II-III

II-IV

II-IV-V


Yanıt Açıklaması:

Dağıtım faaliyetleri kapsamında alınan kararlardan en önemlilerinden biri taşıma işleminin hangi yöntem ile gerçekleştirileceğidir. Bu bağlamda girişimcilerin ticaretini yaptığı
ürünün özelliklerine bağlı olarak tercih edebileceği farklı alternatifleri bulunmaktadır.Dağıtım faaliyetlerinde en çok kullanılan yöntemlerden biri kara taşımacılığıdır.Hava yolu ve demir yolu taşımacılığının aksine kamyonlar, üretim noktasından teslimat noktasına kadar tek bir araç ile ürünlerin dağıtımına imkân vermektedir. Tahıl, petrol, kereste, dayanıklı mallar, sıvı ürünler gibi yüksek tonajlı ve büyük hacimli yükler için sıklıkla tercih edilen bir dağıtım yöntemi su yolu taşımacılığıdır. Hava yolu taşımacılığı küçük ebatlı, dayanıksız ve kısa sürede teslim edilmesi gereken malların taşınması için uygun bir seçenektir. Dağıtım faaliyetlerinde kullanılan son yöntem ise boru hatlarıdır. Başta doğal gaz olmak üzere petrol ve rafine petrol ürünlerinin taşınmasında önemli yer tutan boru hatları yüksek sermaye yatırımı gerektiren yöntemlerdir. Hava yolu ve demir yolu taşımacılığının aksine kamyonlarla karayolu taşımacılığı, üretim noktasından teslimat noktasına kadar tek bir araç ile ürünlerin dağıtımına imkân vermektedir. Teslimat birden fazla araç ile gerçekleşmemektedir. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum