Dış Ticarette Girişimcilik Deneme Sınavı Sorusu #1371730

Yurt içi faaliyetlerde bulunan işletmelerden farklı olarak çok uluslu şirketlerde vergilerin stok politikalarının belirlenmesinde etkisi bulunmaktadır.

  1. Ülkelerin stokları da içine alan varlıklara mülkiyet vergisi koymaları.
  2. Çok uluslu işletmeler stoklarını deniz depolarında tutma olanağına sahip olabilmeleri.
  3. Çifte vergilendirmeye tabi kalabilmeleri.

Yukarıdaki yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri bu etkilerdir?

 


I

II

I,II

II, III

I, II, III


Yanıt Açıklaması:

Yurt içi faaliyetlerde bulunan işletmelerden farklı olarak çok uluslu şirketlerde vergilerin stok politikalarının belirlenmesinde iki önemli etkisi bulunmaktadır.

İlk olarak, ülkeler stokları da içine alan varlıklara mülkiyet vergisi koymaktadır. Ödenecek vergiler genellikle 1 Ocak veya 1 Mart gibi spesifik tarihler olarak belirlenmektedir. Bu durum çok uluslu firmalara önemli avantajlar sağlamaktadır. Firmalar bu tarihleri önceden bildiğinden üretim planlamasını düzenlemekte ve söz konusu tarihlerde stoklarını düşük düzeyde tutmaktadır. Öte yandan vergilendirme dönemleri ülkeler arasında farklılık gösteriyorsa firmalar stoklarını yılın farklı dönemlerinde farklı ülkelerde tutabilmektedir.

İkinci olarak çok uluslu işletmeler stoklarını deniz depolarında tutma olanağına sahip olabilmektedir. Özellikle petrol, kimyasal ürün ve tahıl gibi yükler için deniz depolama ücretleri karasal depolama ücretlerinden daha uygun olabilmektedir. Deniz üzerinde yapılan stoklama işlemi bir yandan kamulaştırma riskini ortadan kaldırırken, diğer yandan mülkiyet vergisi problemlerini de minimize etmektedir. Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum