Dış Ticarette Girişimcilik Deneme Sınavı Sorusu #1371713

İşletme açısından politik risk nedir?


Organizasyon amaçlarını belirlerken, riske karşı tutum geliştirirken, çalışanlarla iletişim kurarken ve kâr amacı gütmeyen faaliyetleri belirlerken işletme kültürel yapının etkisi altında kalması.

İşletmenin yaşanan bir politik olaya maruz kalması nedeniyle varlıklarının değerinde azalma meydana gelmesi.

Farklı ülkelerde faaliyet gösteren işletmelerde nakit akımlarının farklı para birimleri üzerinden gerçekleştirilmesi.

Rekabet koşulları, işletmelerin atacağı adımlar ve gerçekleştirilebilecek faaliyetler hükûmetler tarafından belirlenmesi.

Ticari işlemlerin çok uluslu işletmeler ile hükûmetler arasındaki anlaşmalara bağlı olarak gerçekleştirilebilmesi.


Yanıt Açıklaması:

Politik risk işletmenin yaşanan bir politik olaya maruz kalması nedeniyle varlıklarının değerinde azalma meydana gelmesi riskidir. Diğer bir tanımlamaya göre politik risk, yatırımların kârlılığını değiştirebilecek politik olayların gerçekleşme olasılığıdır. Politik risk yapısı itibarıyla ticari ve ekonomik risklerden ayrılmaktadır. Bu risk türü, bir kanun çıkarılması veya düzenleme yapılması gibi hükümet uygulamaları sonucu veya savaş, ani hükûmet değişiklikleri gibi politik ve sosyal sistem içerisinde istikrarı bozan olaylar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Politik risk makro veya mikro düzeyde ölçülebilir. Makro düzeyde politik risk belirli bir kesim yerine ülke genelinde etkili olan riski ifade ederken, mikro düzeyde politik risk ekonominin belirli bir kesimini veya yalnızca belirli projelerin karlılığını etkileyen risktir.

Ülkeler işletme kaynaklarının transferine kısıtlar koyma ve hatta sınırları içerisinde bulunan varlıkları bedelsiz kamulaştırma konusunda özgürdürler. Bu durumlar birer politik risk olarak işletmeler açısından uzlaşma yoluyla ortandan kaldırılamayacak sorunlar yaratmaktadır. Politik riskler ülkeden ülkeye çeşitlilik göstermektedir ve bu risklerin finansal analizlerde göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Politik riskin diğer önemli bir bileşeni de terörizmdir. Girişimciler planlama ve karar alma süreçlerinde bu durumu da değerlendirmelidir. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum