Dış Ticarette Girişimcilik Deneme Sınavı Sorusu #1372830

Düşük maliyet, uzun süreler ve yüksek hacimli ürünlerin taşınmasına olanak sağlaması ile özetlenebilen taşıma yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?


Boru hattı

Kombine taşımacılık

Suyolu

Demiryolu

Karayolu


Yanıt Açıklaması:

Taşımacılıkta asırlardır kullanılan ve en eski yöntemlerden biri olan suyolu taşımacılığı düşük maliyet, uzun süreler ve yüksek hacimli ürünlerin taşınmasına olanak sağlaması özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Dış ticarette en çok kullanılan dağıtım yöntemlerinden biri olan suyolu taşımacılığı, kamyon ve demiryolu taşımacılığı ile entegre bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Tahıl, petrol, kereste, dayanıklı mallar, sıvı ürünler gibi yüksek tonajlı ve büyük hacimli yükler için sıklıkla tercih edilen bir dağıtım yöntemidir ve taşıma genellikle standartlaştırılmış konteynerler ile yapılmaktadır.

Uluslararası ticaretin hızla büyüyen dağıtım kanallarından biri olan hava taşımacılığı küçük elektronik aletler, çiçek ve belge gibi hafif, küçük ebatlı, dayanıksız ve kısa sürede teslim edilmesi gereken malların taşınması için uygun bir seçenek olmaktadır. Hava taşımacılığı hızlı ve güvenilir teslimat sağlamanın yanında, genellikle kamyonla taşımacılıkla entegre olma zorunluluğu getiren pahalı bir dağıtım yöntemidir.

Hava taşımacılığının aksine düşük maliyetli olan demiryolu taşımacılığı ise daha çok ağır sanayi, mineral, kimyasal malzeme, tarımsal ürün ve otomobil gibi yüksek ağırlığa sahip ürünlerin taşınması için uygundur.

Dağıtım faaliyetlerinde kullanılan son yöntem ise boru hatlarıdır. Başta doğal gaz olmak üzere petrol ve rafine petrol ürünlerinin taşınmasında önemli yer tutan boru hatları yüksek sermaye yatırımı gerektiren yöntemlerdir. Ancak düşük faaliyet giderleri ve ürün kayıpları nedeniyle güvenilir olmasının yanında, zorlu arazi koşullarında kullanılabilir olması bu yöntemi cazip hâle getirmektedir. Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum