Dış Ticarette Girişimcilik Deneme Sınavı Sorusu #1372327

Sipariş çevrim süresinin iki boyutu stok yönetimi açısından önem arz etmektedir, bunlar aşağıdaki seçeneklerden hangisinde tam olarak verilmiştir?


Toplam sipariş döngüsü aralığı, sipariş döngüsünün süresi.

Toplam sipariş döngüsünün uzunluğu, sipariş döngüsünün süresi.

Toplam sipariş döngüsünün sürekliliği, sipariş döngüsünün süresi.

Toplam sipariş döngüsünün sürekliliği, sipariş döngüsünün uzunluğu.

 Toplam sipariş döngüsünün uzunluğu, sipariş döngüsünün sürekliliği.


Yanıt Açıklaması:

Sipariş çevrim süresi bir siparişin verilmesi ile mal girişinin gerçekleşmesi arasında geçen süreyi ifade etmektedir. Sipariş çevrim süresinin iki boyutu stok yönetimi açısından önem arz etmektedir. Bunlar toplam sipariş döngüsünün uzunluğu ve sipariş döngüsünün sürekliliğidir.

Dış ticaret şirketlerinde sipariş döngüsü genellikle yurtiçi şirketlerden daha uzun olmaktadır. Döngü siparişin iletilmesinden, hazırlanması, paketlenmesi, nakliye süreci ve taşınmasına kadar olan süreyi kapsamaktadır. Sipariş iletiminin süresi iletişimin uluslararası olması ve telefon, faks, posta veya elektronik ortamda yapılmasına göre değişkenlik göstermektedir. Yabancı piyasalar hakkındaki bilgi yetersizliği yeni siparişlerin öngörülmesini zorlaştırdığı için sipariş doldurma süresi de artabilmektedir. Sipariş mesafesinin ve teslim süresinin uzunluğu ile nakliye koşullarının zorluğu nedeniyle paketleme ve siparişlerin hazırlanması aşamaları da detaylı bir çalışmayı gerektirmektedir. Öte yandan, malın gideceği mesafenin uzaması da taşıma süresini, dolayısıyla döngü süresini uzatacaktır.

Sipariş çevrim süresinin ikinci boyutu olan süreklilik de dış ticaret işlemlerinde girişimcileri zorlayan bir unsur olmaktadır. Dağıtım yöntemi seçimine bağlı olarak teslim süreleri sevkiyattan sevkiyata değişmektedir. Bu farklılıklar gecikmelerin yaşanması durumunda taleplerin karşılanabilmesi için daha güvenlikli bir stok politikası sağlanmasını gerektirmektedir. Bu noktada girişimcinin temel amacı, toplam maliyetleri arttırmadan sipariş çevrim süresini azaltmak ve sürekliliğini arttırmak olmalıdır. Söz konusu amacın gerçekleştirilmesi ise taşıma yöntemlerinin doğru seçilmesine, stok yerlerinin uygun bir şekilde belirlenmesine veya sipariş alma yöntemlerinde zaman kazandıran telefon ve elektronik sistemler gibi yöntemlerin seçilmesine bağlıdır. Doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum