Dış Ticarette Risk Yönetimi Ve Sigortacılık Deneme Sınavı Sorusu #1196548

Aşağıdakilerden hangisi sigortalanabilir menfaatle ilgli olarak doğrudur?

I Kişinin kendi hayatı sigortalanabilir menfaati olabilecek bir değer değildir.

II Sigortalanabilir menfaat, sigortalının sigorta konusu şeyin güvence altına alınmasında meşru  bir finansal menfaatinin olmasıdır.

III Kendisine ait omayan bir binanın yanması sonucunda kişinin katlanmak zorunda olduğu bir ekonomik kayıp yaşarsa buna sigortalanabilir menfaat denir.

IV Sigortalanan şey/değer üzerinde sigortalanabilir menfaate sahip olunabilmesi için o şeyin/ değerin sahibi olması, bu malda adi ve rehinli alacaklı, intifa hakkı vb. gibi sigortalanabilir haklara da sahip olunması gerekmektedir.


I ve II

II ve III

III ve IV

II ve IV

I ve IV


Yanıt Açıklaması:

Sigorta şirketleri her sigorta önerisinde bulunan kişinin (sigorta ettirenin/sigortalı- nın) güvence altına alınmasını istediği riskin (potansiyel bir hasarın) sigortalanabilir bir menfaat olup olmadığından emin olmak isterler ve bunun için başvuruları sıkı bir değerle- meye tabi tutarlar. O¨rneğin kendisine ait olmayan bir binayı yangına karşı sigorta ettirmek isteyen bir kişinin bu talebinin sigorta şirketi tarafından kabul edilmesi mümkün değildir. Sigortanın yapılabilmesi için kişiyle şey arasında ahlaka aykırı olmayan, meşru (yasal) bir finansal (mali) menfaat ilişkisi olması gerekir. O¨rnekte olduğu gibi kendisine ait olmayan bir binanın yanması sonucunda kişinin katlanmak zorunda olduğu ekonomik bir kaybın olmaması, bu tür bir riskin sigortanın konusu dışında kalmasına sebep olmaktadır. Buna göre sigorta sözleşmesinin temel ilkelerinden biri “sigortalanabilir menfaattir”. O halde sigorta ettirenin/sigortalının sigorta konusu şeyin güvence altına alınmasında meşru (ya- sal) bir finansal menfaatinin olması şarttır.

Ancak mal zarar sigortalarında; hukuken malik (sahip) olunmaksızın da sigortalanan şey/değer üzerinde sigortalanabilir bir menfaate sahip olunabilmektedir. Bu sigortalarda, sigortalanan şey/değer üzerinde sigortalanabilir menfaate sahip olunabilmesi için o şeyin/ değerin sahibi olunması yanı sıra; bu malda adi ve rehinli alacaklı, intifa hakkı vb. gibi sigortalanabilir haklara da sahip olunması gerekmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum