Dış Ticarette Risk Yönetimi Ve Sigortacılık Deneme Sınavı Sorusu #1196391

Aşağıdakilerden hangisi sigorta sözleşmesinin tarafları ile iglili olarak doğrudur?


“Sigortacı”, hukuki anlamda “Sigorta” konusunda çalışan hemen herkesi ifade eder.

Sigorta şirketleri ile reasürans şirketlerinin anonim şirket veya kooperatif şeklinde kurulmuş olması şarttır.

Sigorta ettiren, sigortalı ve lehtar aynı kişilerdir. 

Sigorta sözleşmesine taraf olan ve prim borçlusu olmaksızın bu sözleşmeden doğan hakları elde eden kimseye  sigorta ettiren denir.

Başkası hesabına yapılan sigortalarda sigortalı ile sigorta ettiren aynı kişidir.


Yanıt Açıklaması:

“Sigortacı” deyiminin her ne kadar “Sigorta” konusunda çalışan hemen her- kesi ifade edebileceği düşünülebilirse de, bu kelimenin hukuki içeriği; sadece “sigortalan- mak isteyen kişi, kurum ve kuruluşlara, güvence veren (kuruluşları yasalarla saptanmış bulunan) ticari işletmelerden ibarettir (İşgören, Tokgöz, 1988, s.13). Bir tanımlamaya göre; sigortacılar (sigorta şirketleri), sigorta sözleşmesi gereğince belli bir sigorta primi karşılığında rizikoyu, tehlikeyi üstlenip güvenceyi veren ve olayın gerçekleşmesi halinde tazminat ve kapital ödemeyi taahhüt eden (sigorta himayesini sağlama borcu altına giren) kurumlardır.

5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun Sigorta şirketlerinin ve reasürans şirketlerinin kuruluşu başlığını taşıyan 3/1’inci Maddesine göre, “Türkiye’de faaliyet gösterecek sigor- ta şirketleri ile reasürans şirketlerinin anonim şirket veya kooperatif şeklinde kurulmuş olması şarttır. Türkiye’de faaliyet gösterecek sigorta şirketleri ile reasürans şirketlerinin ano- nim şirket veya kooperatif şeklinde kurulmuş olması şarttır. Sigorta şirketleri ve reasürans şirketleri, sigortacılık işlemleri ve bunlarla doğrudan bağlantısı bulunan işler dışında başka işle iştigal edemez.”

Yürürlükten kaldırılan Türk Ticaret Kanununda kanun koyucunun kullandığı terminoloji uygulamada tartışmalara yol açmıştı. O¨zellikle Kanunda “sigorta ettiren”, “sigortalı” ve “lehdar” terimlerinin kullanımında gereken özen gösterilmemişti. Ancak, sigorta ettiren, sigortalı ve lehtarın farklı kimseler olması durumunda sigorta sözleşmesinden her birisi için doğabilecek hak, borç ve yükümlülükler farklı olacağından bu ifadelerin birbirleri yerine kullanılmış olması Kanunda bir kavram kargaşası yaşanmasına neden olmuştu.

Sigorta sözleşmesine taraf olan ve prim borçlusu olmaksızın bu sözleşmeden doğan hakları elde eden kimseye sigortalı denir.

Başkası hesabına yapılan sigortalarda sigortalı ile sigorta ettiren ayrı ayrı kimselerdir.

Yorumlar
  • 0 Yorum