Dış Ticarette Risk Yönetimi Ve Sigortacılık Deneme Sınavı Sorusu #1203352

Sigorta sözleşmesi, kanun hükümleri dışında aşağıdakilerden hangisine da tabi olmaktadır?


Sigorta genel şartları

Sigortacılık Kanunu

Sigortalar Birliği Genel Hükümleri

Poliçe hükümleri

Tarafların şartları


Yanıt Açıklaması:

Sigorta sözleşmesi borç doğuran bir akit olduğundan her şeyden önce Borçlar Kanunu hükümlerine tabidir. TTK’nın sigorta hukukuna tahsis edilen 6. Kitabında sigorta sözleşmesine dair özel hükümler yer almaktadır.

Sigorta sözleşmesi, kanun hükümleri dışında Sigorta Genel Şartlarına da tabi olmaktadır. Sigorta Genel Şartları, önceden tespit edilen, mutad ve standart şartlardır.

5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 11. Maddesinde; “Sigorta sözleşmelerinin ana muhtevası, Müsteşarlıkça onaylanan ve sigorta şirketlerince aynı şekilde uygulanacak olan genel şartlara uygun olarak düzenlenir. Ancak, sigorta sözleşmelerinde işin özelliğine uygun olarak özel şartlar tesis edilebilir. Bu hususlar, sigorta sözleşmesi üzerinde ve özel şartlar başlığı altında herhangi bir yanılgıya neden olmayacak şekilde açık olarak belirtilir” denilmektedir.

Genel şartların poliçe ekinde poliçe ile birlikte sigorta ettirene/sigortalıya verilmesi ve bu genel şartlarda yer alan hükümlerin uygulanması gerekmektedir.

Bu genel şartlar haricindeki şartlar sigortacı ile sigorta ettiren/sigortalı arasındaki özel anlaşma ile değiştirilebilir. Örneğin, münferit bir sigorta sözleşmesi yapılırken, bu somut sigorta ilişkisinin özellikleri ve tarafların isteği göz önünde tutularak bazı şartların sözleşmeye eklenmesi gerekebilir. Ki bunlara sigorta özel şartları denilmektedir. Bunlar ferdi ve standart olmayan şartlardır ve genel şartları tamamlarlar.

Doğru cevap A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum