Dış Ticarette Risk Yönetimi Ve Sigortacılık Deneme Sınavı Sorusu #1198734

Aşağıdakilerden hangisi sigorta sözleşmesini oluşturan unsurlardan biri değildir?


Öncelikle sigortalanacak bir menfaatin varlığı gerekmektedir. Yani bir kimsenin parayla ölçülebilir bir ekonomik kıymetinin, bir menfaatinin bulunması şarttır.

Rizikonun, tehlikenin ileride ortaya çıkma olasılığı bulunmalıdır. Eğer riziko, teh­like önceden tahakkuk etmişse veya riziko, tehlike zaten ileride de doğmayacak ise bunlar sigortaya konu oluşturmaz.

Bir tehlikenin, rizikonun ileride doğması karşılığında da sigortalının/sigorta etti­renin bir prim (ücret) vermesi zorunlu görülemez.

Nihayet rizikonun, tehlikenin tahakkuku hâlinde sigortacı bir tazminat ödemeyi taahhüt etmektedir.

Sigorta sözleşmesi, sigortacının sigorta himayesini, sigortalının/sigorta ettirenin de prim ödeme borcunu üzerine aldığı karşılıklı taahhütleri içeren, borç doğuran bir akit” olmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Sigorta sözleşmesini oluşturan unsurlar şöyle sıralanabilir:

  • Öncelikle sigortalanacak bir menfaatin varlığı gerekmektedir. Yani bir kimsenin parayla ölçülebilir bir ekonomik kıymetinin, bir menfaatinin bulunması şarttır.
  • Rizikonun, tehlikenin ileride ortaya çıkma olasılığı bulunmalıdır. Eğer riziko, teh­like önceden tahakkuk etmişse veya riziko, tehlike zaten ileride de doğmayacak ise bunlar sigortaya konu oluşturmaz.
  • Bir tehlikenin, rizikonun ileride doğması karşılığında da sigortalının/sigorta etti­renin bir prim (ücret) vermesi gerekmektedir.
  • Nihayet rizikonun, tehlikenin tahakkuku hâlinde sigortacı bir tazminat ödemeyi taahhüt etmektedir.

Sonuç olarak,  sigorta sözleşmesi, sigortacının sigorta himayesini, sigortalının/sigorta ettirenin de prim ödeme borcunu üzerine aldığı karşılıklı taahhütleri içeren, borç doğuran bir akit” olmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum