Dış Ticarette Risk Yönetimi Ve Sigortacılık Deneme Sınavı Sorusu #1203290

TTK’nun 1466. Maddesine göre Bir menfaat birden çok sigortacı tarafından aynı zamanda, aynı süreler için ve aynı rizikolara (tehlikelere) karşı sigorta edilmişse, yapılan birden çok sigorta sözleşmesinin hepsi, ancak sigorta olunan menfaatin değerine kadar geçerli sayılır. Bu takdirde sigortacılardan her biri, sigorta bedellerinin toplamına göre, sigorta ettiği bedel oranında sorumlu olur. Yukarıdaki durum aşağıdakilerden hangisini açıklamaktadır?


Aşkın sigorta

Takseli (Mutabakatlı Kıymet) Sigorta

Müşterek Sigorta (Koasürans)

Sigorta olunan menfaatin birden çok sigortacı tarafından temin olunması hali

Çifte sigorta


Yanıt Açıklaması:

Müşterek Sigorta (Koasürans); TTK’nun 1466. Maddesine göre Bir menfaat birden çok sigortacı tarafından aynı zamanda, aynı süreler için ve aynı rizikolara (tehlikelere) karşı sigorta edilmişse, yapılan birden çok sigorta sözleşmesinin hepsi, ancak sigorta olunan menfaatin değerine kadar geçerli sayılır. Bu takdirde sigortacılardan her biri, sigorta bedellerinin toplamına göre, sigorta ettiği bedel oranında sorumlu olur.

Örneğin; A Sigorta Şirketi riskin, tehlikenin ¼’ünü üstlenmiş ise, hasarı da aynı oranda paylaşır Bu hükme göre müşterek sigorta, bir menfaatin birden çok sigortacı tarafından aynı süreler için ve aynı tehlikelere, rizikolara karşı sigorta edilmesi diye tanımlanabilmektedir.

Müşterek sigortada, çeşitli sigorta sözleşmeleri bir bütün olarak kabul edilmektedir. Bu durumda sigortacılardan her biri üzerlerine aldıkları rizikonun yani sigorta bedelinin toplamına nazaran, sigorta ettikleri bedel oranında sorumlu olurlar. Sigortacılar toplam hasara sigortaladıkları sigorta bedelleri oranında iştirak ederler. Başka bir ifadeyle; A Sigorta Şirketi riskin, rizikonun ¼’ünü üstlenmiş ise, hasarı da aynı oranda paylaşır.

Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum