Dış Ticarette Risk Yönetimi Ve Sigortacılık Deneme Sınavı Sorusu #1211897

Hususi avaryalar hariç (Free of Particular Average, FPA) olarak adlandırılan bu teminat kapsamında emtiada meydana gelecek kısmi hasarlar teminat kapsamı dışındadır. Ancak poliçe özel şartları olarak kullanılan klozlarda sayılan rizikolar nedeniyle meydan gelecek kısmi hasarlar teminat kapsamındadır. Yukarıdaki ifade aşağıdaki teminat tiplerinden hangisini açıklamaktadır?


Tam zıya teminat

Kısmi zıya teminat

Kısmi teminat

Geniş kapsamlı teminat

Dar kapsamlı teminat


Yanıt Açıklaması:

Dar Kapsamlı Teminat: Hususi avaryalar hariç (Free of Particular Average, FPA) olarak adlandırılan bu teminat kapsamında emtiada meydana gelecek kısmi hasarlar temininat kapsamı dışındadır. Ancak poliçe özel şartları olarak kullanılan klozlarda sayılan rizikolar nedeniyle meydan gelecek kısmi hasarlar teminat kapsamındadır.

Deniz yolunda FPA, Demir yolunda Demir Yolu Klozu, Kara yolunda Kamyon Klozu özel şart olarak uygulama alanı bulur. Hava yolu taşımacılığında dar teminat uygulaması yoktur.

Bu klozlar kapsamında nakil vasıtasının yanması, çarpması, çarpışması, ateş, yıldırım, seylâp, köprü yıkılması, kamyon veya treylerin devrilmesi, trenin raydan çıkması sonucunda malda meydan gelecek zıya ve hasarlar karşılanır. Yükleme, aktarma ve boşaltma sırasında meydana gelebilecek rizikolar teminat kapsamının dışındadır. Taşınan emtianın türüne göre “yükleme, boşaltma ve aktarma rizikoları” ek primsiz olarak teminata dâhil edilebilmektedir. Doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum