Dış Ticarette Risk Yönetimi Ve Sigortacılık Deneme Sınavı Sorusu #1211864

Uluslararası satışlarda kullanılan sözleşmelerden biri olan  Cost, Insurance and Fright (CIF) aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru bir şekilde açıklanmıştır?


Satıcı malları gümrük işlemlerini tamamlayarak, belirlenen tarihte ve yerde ilk taşıyıcının gözetimine devrettiği anda teslim işlemlerini tamamlamış olur. Bu andan itibaren malla ilgili tüm masraf ve riskler alıcıya geçer. Navlun ücreti de diğer tüm giderler gibi alıcı tarafından ödenir.

Satıcının Sorumluluğu, varış limanına kadar olan masrafların ve navlunun ödenmesi, sigorta yaptırılması, Alıcının Sorumluluğu, -malların varış limanında teslim alınması, -navlun hariç diğer boşaltma masraflarının ödenmesidir. Yani satıcı sözleşmede gösterilen varma yerine tesliminden ve navlundan sorumlu olduğu gibi, sigorta primini ödemekle yükümlüdür.

Satıcının Sorumluluğu, varış limanına kadar olan masrafların ve navlunun ödenmesi, Alıcının Sorumluluğu, malların gemi bordasına geçtiği andan itibaren oluşacak kayıp ve hasarlar kendi sorumluluğunda olduğundan sigorta yaptırılması yani satıcı malları sözleşmede gösterilen varma yerine tesliminden sorumlu olup, tüm taşıma masraflarını öder. Sigorta teminatı ise alıcı tarafından sağlanır. Bazen de satıcı, alıcı adına hareket ederek sigorta sözleşmesini yaptırabilir.

Alıcının sorumluluğu, yükün, satış sözleşmesi yapıldığında bulunduğu depoyu terk etmesiyle başlar. Hem taşımayı hem de sigorta teminatını alıcı sağlar ve bir nevi “CIF” sözleşmesinin tersidir.

Satıcının Sorumluluğu, malların gemiye yüklenilmesi, Alıcının Sorumluluğu, malların bordaya teslim anından itibaren navlun + masraflarının ödenmesi -sigorta yaptırılmasıdır. Yani satıcının sorumluluğu malların taşımayı yapacak geminin bordasına teslimine kadar olup, taşımayı yapacak olan geminin sağlanması ve navlunun ödenmesi, malların bu noktadan sonraki sigortasının temini alıcıya aittir.


Yanıt Açıklaması:

A şıkkı, Free Carrier (FCA) Belirlenen yerde taşıyıcıya teslim tipi teslim şeklini,

B şıkkı, doğru seçenek olan Cost, Insurance and Fright (CIF) (Mal Bedeli)+(Sigorta)+(Navlun) teslim şeklini,

C şıkkı, Cost and Fright (C&F) Mal Bedeli + Navlun, teslim şeklini,

D şıkkı, Ex–Warehouse depoyu terk etme, tipi teslim şeklini,

E şıkkı, Free On Board (FOB) Bordada Teslim, tipi teslim şeklini ifade etmektedir. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum