Dış Ticarette Risk Yönetimi Ve Sigortacılık Deneme Sınavı Sorusu #1236042

Yurtiçi Taşıyıcının Mali Sorumluluğu Sigortası ile Eşya (Emtia) Nakliyat Sigortası arasındaki farklılıklar aşağıdakilerden hangisinde yanlış verilmiştir?


Eşya (Emtia) Nakliyat Sigortasında “sigortalanabilir menfaat” malın fiziki varlığı, Yurtiçi Taşıyıcının Mali Sorumluluğu Sigortasında ise taşıyıcının hukuki (mali) sorumluluğudur.

Yurt İçi Taşıyıcının Mali Sorumluluğu Sigortası sadece kara yolu taşımacılığında verilmektedir. Eşya (Emtia) Nakliyat Sigortası ise bütün taşıma türlerinde verilebilmektedir.

Eşya (Emtia) Nakliyat Sigortasında “sigorta bedeli malın fatura değeri ve buna ilave edilecek diğer masraflardan oluşur. Yurt İçi Taşıyıcının Mali Sorumluluğu Sigortasında ise sigortacının sorumluluğunu sınırlayan bir teminat limiti söz konusudur ve bu limit örneğin kamyonda taşınan malın değerinden düşük olabilir.

Yurt İçi Taşıyıcının Mali Sorumluluğu Sigortası taşıyıcının kusuru olması durumunda hasarın karşılanmasına olanak tanırken, Eşya (Emtia) Nakliyat Sigortası herhangi bir kusur olup olmadığına bakılmaksızın Taşıyıcının Mali Sorumluluğu Sigortası Genel Şartlarına uygun olması koşuluyla oluşan zıya ve hasarların karşılanmasına olanak sağlamaktadır.

Eşya (Emtia) Nakliyat Sigortasında sigorta ettiren taşıyıcı firma iken, Taşıyıcının Mali Sorumluluğu Sigortasında "sigortalı/sigorta ettiren” malın sahibidir.


Yanıt Açıklaması:

Doğrusu şu şekilde olacaktır. Eşya (Emtia) Nakliyat Sigortasında “sigortalı/sigorta ettiren” malın sahibi iken, Taşıyıcının Mali Sorumluluğu Sigortasında sigorta ettiren taşıyıcı firmadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum