Dış Ticarette Risk Yönetimi Ve Sigortacılık Deneme Sınavı Sorusu #1225323

Birden Çok Sigorta veya Hasara Katılım Prensibi ile ilgili bilgilerden hangisi doğrudur?


Aynı menfaatin, aynı rizikolara karşı, aynı süre için, birden çok sigortacıya, aynı veya farklı tarihlerde sigorta ettirilmesi hâlinde sigorta ettirene sigorta bedelinden daha fazlası ödenebilir.

Sigorta edilen menfaatin aynı olması şart değildir.

Sigorta poliçelerinin süreleri aynı olmak zorunda değildir.

Birden çok sigortada, sigorta ettiren, sigortacılardan her birine hem rizikonun gerçekleştiğini hem de aynı menfaat için yapılan diğer sigortaları bildirir.

Bir malını yangına karşı sigortalayan kimse başka sigortacı nezdinde hırsızlığa karşı sigortalarsa birden fazla sigortadan söz edilebilir.


Yanıt Açıklaması:

Aynı menfaatin, aynı rizikolara karşı, aynı süre için, birden çok sigortacıya, aynı veya farklı tarihlerde sigorta ettirilmesi hâlinde sigorta ettirene sigorta bedelinden daha fazlası ödenmez. Gerçek hasardan fazlasının ödenmesi sigortanın genel prensiplerine aykırıdır.Birden çok sigortada, sigorta ettiren, sigortacılardan her birine hem rizikonun gerçekleştiğini hem de aynı menfaat için yapılan diğer sigortaları bildirir. Hasarın paylaşılabilmesi için; hasarla ilgili poliçelerin aynı rizikoları, tehlikeleri sigorta teminat kapsamına alması, aynı menfaatin olması ve aynı veya farklı tarihlerde sigorta ettirilmesi gerekmektedir. Birden çok sigortacı olmalıdır: Bu itibarla, bir mal sigortalandıktan sonra başka bir sigorta şirketine sigortalanırsa, bu hâlde birden fazla sigortadan söz edilebilir. Sigorta edilen menfaat aynı olmalıdır: Bu menfaat aynı rizikolara karşı sigortalanmalıdır. Bir malını yangına karşı sigortalayan kimse başka sigortacı nezdinde hırsızlığa karşı sigortalarsa birden fazla sigortadan söz edilemez.
Sigorta poliçelerinin süreleri aynı olmalıdır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum