Doğal Kaynaklar ve Çevre Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #1040703

Aşağıdakilerden hangisi çevre politikasının ekonomik verimlilik ve üretim süreci üzerindeki olumsuz etkisiyle ilişkilidir?


Daha temiz su içtiği, daha temiz hava teneffüs ettiği ve daha az toksik maddeye maruz kaldığı için daha sağlıklı nüfusa sahip ülkelerde sağlık hizmetlerine daha az kaynak aktarma ihtiyacı duyulacaktır.

Çevrenin daha temiz olması emeğin daha sağlıklı ve daha verimli olmasına yol açacaktır.

Hava kirliliğindeki azalmanın tarımsal verimlilik üzerinde olumlu etkisi olacaktır.

Çevre kalitesindeki artışlar çevreyle ilişkili hastalıkların tedavi edilmesi için gerekli kaynakların azalması sağlanacak ve aynı zamanda tedavinin ortalama maliyeti düşerek genel olarak sağlık maliyetleri de azaltılacaktır.

Çevre politikası, firmaları ekonomik karar aşamasında bireysel çıkarları yerine sosyal çıkarları dikkate almaları konusunda zorlamaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Çevre politikası, firmaları ekonomik karar aşamasında bireysel çıkarları yerine sosyal çıkarları dikkate almaları konusunda zorlamaktadır. Bu kısıtlama firmaların üretim etkinliğinin azalmasına yol açabilir. Örneğin, eğer firma enerji, sermaye ve emek olarak sıralayabileceğimiz üretim kaynaklarını kirlilik emisyonunu düşürmeye tahsis ederse üretim maliyeti artacaktır. Daha da önemlisi, bu kaynaklar çıktının üretilmesinde değil, kirliliğin azaltılmasında kullanılacaktır. Böylece üretken kaynakların kirliliğin azaltılmasında kullanılması durumunda üretim düzeyi ister istemez azalacaktır

Yorumlar
  • 0 Yorum