Doğal Kaynaklar ve Çevre Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #1040856

I. Sıkı çevre politikaları firmaların kaynak israfını artırmaktadır.

II. Sıkı çevre politikaları firmaların enerji kullanımında etkinlik artışı sağlamalarını gerektirir.

III. Sıkı çevre politikaları firmaları maliyetlerini azaltıcı daha yeni ve daha etkin üretim yöntemlerini seçmeye yöneltir.

IV. Sıkı çevre politikaları yurtiçi üretimi canlandırmaktadır.

V. Sıkı çevre politikaları yerel ekonominin rekabet gücünü azaltır.

Sıkı çevre politikalarının üretim sürecinde kaynak kullanımını azalttığı ve firmaların maliyetlerini arttırdığı görüşünün geçerli olmayabileceğini ileri süren Porter, bu görüşünü yukarıdakilerden hangisine ya da hangilerine dayandırmaktadır? 


I, II

III, V

I, IV

III, IV ve V

II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Daha önce çevre politikasının ekonomi üzerindeki negatif etkisini değerlendirmiştik. Bu çerçevede sıkı çevre politikası uygulamalarının, ekonomide kaynakların üretim yerine başka alanlara aktarılmasına yol açarak ekonomiyi olumsuz yönde etkileyebileceği üzerinde duruldu. Ancak son dönemlerde Porter ve diğer bazı çalışmalar sıkı çevre politikalarının üretim sürecinde kaynak kullanımını azalttığı ve firmaların maliyetlerini arttırdığı görüşünün geçerli olmayabileceğini ileri sürmektedirler. Çünkü sıkı çevre politikaları firmaların kaynak israfını azaltmasını ve enerji kullanımında etkinlik artışını sağlamasını gerektirir. Aynı zamanda bu durum firmaları maliyetlerini azaltıcı daha yeni ve daha etkin üretim yöntemlerini seçmeye yöneltir. Porter, sıkı çevre politikası nedeniyle firmaların üretim maliyetlerinde meydana gelen azalmanın yurtiçi üretimi doğrudan canlandırmasının yanında yabancı ekonomilere kıyasla yerel ekonominin rekabetçiliğini arttıracağını ileri sürmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum