Dönemsonu İşlemleri Deneme Sınavı Sorusu #1405816

Aşağıdakilerden hangisi envanteri kolaylaştırmak amacıyla kullanılan yöntemlerden, standart maliyet  yönteminin özelliklerinden biridir?


Bu yöntem stokların maliyeti, stokların satış değerinden uygun bir brüt kâr marjının düşülmesi suretiyle bulunmaktadır.

Yöntem, özellikle fiyat düzeyinde değişme yaşanmaması durumunda etkin bir şekilde uygulanabilecek ileriye dönük tahmini bir yöntemdir.

Böyle bir stok portföyünün miktar ve maliyet olarak izlenmesi hem maliyetli hem hem zaman alıcı hem de teknolojik altyapı ve uzman personeli gerekli kılmaktadır.

Bu varsayımı tercih eden işletmeler genellikle, benzer kâr marjlarına sahip, hızla değişen çok sayıda kalemden oluşan hızlı tüketim mallarını alıp satan ve bu malların dönemsonunda değerlemekte teknik anlamda zorluk yaşayan perakende işletmeleridir.

Bu yöntem diğer maliyet varsayımlarının uygulamanın pratik olmadığı durumlarda tercih edilmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Stokların maliyetinin değerlemesinde, satın alma maliyetinin veya satış fiyatının değerleme sonuçlarına yakın değerlere sahip olması durumunda işletmeler standart maliyet yöntemini kullanmayı tercih edebilir. Yöntem, özellikle fiyat düzeyinde değişme yaşanmaması durumunda etkin bir şekilde uygulanabilecek ileriye dönük tahmini bir yöntemdir. Doğru cevap B şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum