Dönemsonu İşlemleri Deneme Sınavı Sorusu #1405508

Aşağıdakilerden hangisi devamlı envanter sistemine göre maliyet akışı varsayımlarının işleyişinde, gerçek parti maliyeti varsayımının
özelliklerinden biridir?


Bu varsayımın yalnızca satılan malların ve dönemsonu ticari mal stokunun maliyetinin hesaplanabilmesi için kabul edildiği ve malların fiziki hareketi ile ilgisi olmadığıdır.

İşletmenin satılan malın maliyeti içinde yapılan en son maliyetleri içerir ve dönemsonunda depoda kalan stoklar dönem başı stoklarını veya ilk satın alanın maliyetleri kapsamaktadır.

Varsayım, işletmenin satılan stoklarının maliyetinin hesaplanmasında farklı fiyatlardan satın aldığı mallar arasında bir seçim yapmaktansa, bunları miktar ve tutar bakımından birim ortalama maliyet yaratmayı hedefler.

Bu yöntemi tercih eden işletmeler maliyet akışını sistematik bir şekilde yaparak mallarının fiziki akışını da gerçeğe uygun bir şekilde takip edebilmektedir.

İşletmenin ilk satın aldığı stok kalemini ilk önce satacağı ve dö nemsonunda stokta kalan kalemlerin ise en son satın aldığı stoklardan oluşacağı varsayımına dayanmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Gerçek maliyet yöntemi, hem devamlı hem de aralıklı envanter sistemi için uygulanabilir. Bu yöntemi tercih eden işletmeler maliyet akışını sistematik bir şekilde yaparak mallarının fiziki akışını da gerçeğe uygun bir şekilde takip edebilmektedir. Ancak bu yöntemin bazı sakıncaları olduğu gözden kaçırılmamalıdır.  Doğru cevap D şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum