Dönemsonu İşlemleri Deneme Sınavı Sorusu #1405460

Devamlı envanter sistemine göre maliyet akışı varsayımlarının işleyişinde, aşağıdakilerden hangisi ilk giren ilk çıkar maliyet varsayımının özelliklerinden biridir?


Bu varsayımda satılan malların maliyeti malların satın alma sırası esas alınarak hesaplanmaktadır.

Bu varsayım, işletmelerin sattıkları malların ve dönemsonunda ellerinde bulunan ticari mal stoku maliyetinin, söz konusu varlıkların satın alındıkları değer üzerinden belirlenmesini esas alan bir yöntemdir.

Hem devamlı hem de aralıklı envanter sistemi için uygulanabilir.

Bu yöntemi tercih eden işletmeler maliyet akışını sistematik bir şekilde yaparak mallarının fiziki akışını da gerçeğe uygun bir şekilde takip edebilmektedir.

İşletmenin satılan malın maliyeti içinde yapılan en son maliyetleri içerir ve dönemsonunda depoda kalan stoklar dönem başı stoklarını veya ilk satın alanın maliyetleri kapsamaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Bu durumda varsayım; işletmenin, satılan malın maliyeti içinde öncelikle dönem başı stoklarını ve daha sonra da ilk satın alınan stokların maliyetleri içermektedir. dönemsonu depoda kalan stokların maliyetleri ise işletmenin en son aldığı stoklardan oluşmaktadır. Böylece varsayım doğrultusunda izlenen stok hareketlerine ilişkin maliyetler aşağıdaki gibi ilişkiyi ortaya çıkarmaktadır. Doğru cevap A şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum