Dönemsonu İşlemleri Deneme Sınavı Sorusu #1405571

Aralıklı envanter sistemine göre maliyet akışı varsayımlarının işleyişinde, aşağıdakilerden hangisi  son giren ilk çıkar maliyet varsayımının özelliklerinden biridir?


Bu varsayımda satılan malların maliyetinin işletmenin ilk satın aldığı malları kapsadığı ve dönemsonunda depoda kalan mallarını maliyetinin ise en son satın alınan mallardan oluştuğu varsayılmaktadır.

Satılan mallar işletmenin en son satın aldığı malları içermesi nedeniyle, fiyatların sürekli yükseldiği bir ekonomik sistemde satılan malların maliyeti diğer varsayımlara göre daha yüksek gerçekleşecektir.

İşletme iki envanter arasında mal hareketlerinin değerlemesini dönemsonu itibariyle gerçekleştirmektedir.

Bu varsayımın devamlı envanter sistemine göre uygulanma farklılığı ise, sadece tarihsel olarak detaylı bir takibin gerçekleştirilememesidir.

Varsayım, hareketli ortalama maliyet varsayımına oldukça benzer, ancak temel farklılık ortalama birim maliyetleri her alışla ilgili bir işlemden sonra hesaplamak yerine dönemsonunda tek bir ortalama birim maliyet hesaplamasıdır.


Yanıt Açıklaması:

SGİÇ varsayımı, satılan malın maliyetlerinin işletmenin en son satın aldığı ticari mallardan yapıldığı ve dönemsonunda depoda kalan stokların ise dönem başında devralınan veya ilk satın alınan mallardın maliyetinden oluşmaktadır. Bu durumda ise satılan mallar işletmenin en son satın aldığı malları içermesi nedeniyle, fiyatların sürekli yükseldiği bir ekonomik sistemde satılan malların maliyeti diğer varsayımlara göre daha yüksek gerçekleşecektir. Doğru cevap B şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum