Dönemsonu İşlemleri Deneme Sınavı Sorusu #1225567

Aşağıda VUK'a göre şüpheli alacak işlemlerine ilişkin verilenlerden hangisi yanlıştır?


Bir alacağın dava ve icra safhasında bulunması şüpheli alacak olarak kabul edilmesi sebebidir.

Sadece ticari ve zirai kazancın elde edilmesi sırasında oluşan alacaklar şüpheli duruma düşerse karşılık ayrılabilir.

Kesin kurallardan bahsetmek mümkün değildir.

Bir alacağın şüpheli hale gelmiş olabilmesi için alacağın bir garanti altına alınmamış olması gereklidir.

Kampanyalı satışlardan doğan alacaklar, kamu kuruluşlarından alacaklar, avans niteliğindeki alacaklar ve hatır senetleri için karşılık ayrılmaz.


Yanıt Açıklaması:

VUK’nun 323. maddesinde bir alacağın şüpheli alacak kabul edilmesi ve karşılık ayrılması için aşağıda belirtilen durumların oluşması gerekmektedir.

  • Bir alacağın dava ve icra safhasında bulunması,
  • Yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmesine rağmen borçlu tarafından ödenmemiş bulunan dava ve icra takibine değmeyecek kadar küçük alacaklar şüpheli alacak olarak kabul edilmiştir.

VUK’a göre sadece ticari ve zirai kazancın elde edilmesi sırasında oluşan alacaklar şüpheli duruma düşerse karşılık ayrılabilir.VUK’a göre, bir alacağın şüpheli hâle gelmiş olabilmesi için alacağın bir garanti altına alınmamış olması gereklidir. Menkul rehni, gayrimenkul ipoteği şeklinde teminata bağlanmış alacaklar için karşılık ayrılmaz. Kampanyalı satışlardan doğan alacaklar, kamu kuruluşlarından alacaklar, avans niteliğindeki alacaklar ve hatır senetleri için karşılık ayrılmaz. Doğru yanıt C seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum