Dönemsonu İşlemleri Deneme Sınavı Sorusu #1391988

"Satıcılar hesabı yardımcı hesap kullanılmasını gerektiren bir ana hesap niteliğinde olduğu için envanter günü itibariyle Satıcılar ana hesabı ile tüm yardımcı hesapların toplamının birbirine eşit olup olmadığı kontrol edilir. Eşitlik yoksa bunun nedeni aranarak gerekli düzeltme kaydı yapılır."

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi eşitliğin olmadığı durumlarda yapılanlar arasında gösterilemez?


Satıcıların yani senetsiz borçların envanter işlemleri, hesap karşılaştırması yoluyla yapılır.

Dönem sonunda satıcılarla karşılıklı olarak hesap özetleri gönderilerek, işletmenin kayıtlarında görülen senetsiz borç tutarının doğru olup olmadığı araştırılır.

Her koşulda banka kayıtlarındaki tutar doğru kabul edilir ve satıcıya ödenmesi ya da satıcıdan alınması gereken miktar bu kayıtlara göre belirlenir.

Hesaplarda fark varsa farkın nedeni işletmeden kaynaklanıyorsa gerekli düzeltme kaydı yapılır.

Alıcı ve satıcı arasında yıl sonundaki ciroya bağlı olarak veya erken ödemelerle ilgili iskonto anlaşmaları yapılmışsa, hesap karşılaştırması sırasında dikkate alınması gerekir.


Yanıt Açıklaması:

Satıcıların yani senetsiz borçların envanter işlemleri, hesap karşılaştırması yoluyla yapılır. Dönem sonunda satıcılarla karşılıklı olarak hesap özetleri gönderilerek, işletmenin kayıtlarında görülen senetsiz borç tutarının doğru olup olmadığı araştırılır. Yapılan hesap karşılaştırması sonucunda farklılık çıkabilir. Farkın nedeni işletmeden kaynaklanıyorsa gerekli düzeltme kaydı yapılır. Ayrıca alıcı ve satıcı arasında yıl sonundaki ciroya bağlı olarak veya erken ödemelerle ilgili iskonto anlaşmaları yapılmışsa, hesap karşılaştırması sırsında dikkate alınması gerekir.

Yorumlar
  • 0 Yorum