Dünya Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #1337810

   I. 1780-1840 Birinci Dönem         A. Demir ve kömür                          II. 1840-1890 İkinci Dönem          B. Pamuk                                     III. 1890-1940 Üçüncü Dönem       C. Mikroelektronik                         IV. 1940-1990 Dördüncü Dönem    D. Çelik                                          V. 1990-.......   Beşinci Dönem      E. Petrol ve plastik                         

Sanayi Devrimi olarak da adlandırılan Birinci Dönemden günümüze kadarki beş dönemin global anlamda endüstriyel ürünleri ile doğru eşleşmesi hangi şıkta verilmiştir?


IB – IIE – IIIC - IVA - VD

IE – IID – IIIA - IVC - VB

IC – IIE – IIIB - IVD – VA

IA – IIC – IIIE - IVB - VD

IB – IIA – IIID - IVE - VC


Yanıt Açıklaması:

1780’lerden günümüze kadarki dönem önemli teknoloji değişimleri anlamında 5 bölüme ayrılarak ele alınabilir. Bu dönemlerden ilki yaklaşık 60 yıl devam eden ve 1840’lara kadar süren “Sanayi Devrimi (Zincir Üretim)” dönemidir. Global anlamda endüstriyel sektörler için bu dönemin en önemli ürünü pamuktu.

1840 ile 1890 arasında 50 yıl kadar sürdüğü¨ kabul edilen ikinci dönem buhar gücünün ve demir yollarının dönemi olarak kabul edilebilir. Global ölçekte, en yaygın ve önemli olan faktörler artık pamuk yerine demir ve kömürdür.

Üçüncü dönem 1940’lara kadar takip eden 50 yıldan oluşur. Elektriğin keşfi ve kullanımı bu dönemin en önemli belirleyicisidir. Ekonomik anlamda üretimin en önemli girdilerinden biri de çelik olmuştur bu dönemde.

İkinci Dünya Savaşı döneminden 1990’lara kadar devam eden dördüncü¨ dönem, sentetik materyal ve kitle otomobil üretimin anahtar olduğu dönem olarak kabul edilebilir. Global anlamda üretimin anahtar girdisi ise petrol ve onun yan ürünü¨ olan plastik olmuştur.

1990’larda başlayan ve halen devam ettiği kabul edilen beşinci dönemde, mikroelektronik ve bilgisayar ağları çağı olarak kabul edilebilir. Her türlü mikroelektronik ürünler ise global anlamda anahtar girdileri oluşturmaya başlamıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum