Dünya Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #1338066

Aşağıdakilerden hangisi  Dunning tarafından ifade edilen "çok uluslu şirketlerin zaman içindeki evrimini oluşturan" dönemlerden biri değildir?


Merkantilist kapitalizm ve sömürgecilik

Girişimci ve finansal kapitalizm

Uluslararası kapitalizm

Küreselleşen kapitalizm

Tek uluslu kapitalizm


Yanıt Açıklaması:

Küreselleşmenin önemli bir aracı olan çok uluslu şirketler de zaman içinde evrim geçirmiştir.
Gelişmelerinin seyri Dunning tarafından aşağıdaki aşamalarla ifade edilmektedir
(Dunning, 1993, s, 96-136):
Merkantilist kapitalizm ve sömürgecilik (1500-1800)
Sömürge ve koloni alanlarındaki doğal kaynakların devlet destekli imtiyazlı şirketler tarafından sömürülme dönemi. Bu dönemin ünlü şirketleri arasında, Dutch East India, Hudson’s Bay, Massachusetts Bay, Muscovy ve Van Diemen’s Land şirketleri yer almaktadır.
Girişimci ve finansal kapitalizm (1800-75)
Üretici ve tüketici piyasalar üzerinde olgunlaşmamış düzeyde kontrolün sağlandığı ve finansal yatırımlar aracılığı ile altyapının kurulduğu dönem.
Uluslararası kapitalizm (1875-1945)
Doğal kaynak ve pazar arayan yatırımlarda hızlı artış yaşanan dönem. Bu dönemde Amerikan kaynaklı kartel sayısında artış yaşanmıştır.                      Çok uluslu kapitalizm (1945-60)                                                            Dolaysız yabancı yatırımlarda Amerikan hakimiyetinin sürdürüldüğü, ekonomik emperyalizmin yaşandığı dönem. Bireysel çok uluslu şirketlerin ölçeğinin büyüdüğü dönem.                                                                          Küreselleşen kapitalizm (1960-1990)
Kaynak ya da pazar arayışlarından üretimin örgütlenmesinde mekansal optimizasyona kayarak kar olanaklarını arttırma çabalarının yaşandığı dönem. 

Yorumlar
  • 0 Yorum