Dünya Mutfakları 1 Deneme Sınavı Sorusu #640102

I. Monioc
II. Amaranth
III. Koka
IV. Olluco
V. Kinoa
Yukarıdakilerden hangileri Güney Amerika mutfaklarına özgü kavramlardır?


I - II

II - III - IV

III - IV - V

II - III - IV - V

I - II - III - IV - V


Yanıt Açıklaması:

Manioc: Mayalar’da Manioc bitkisi kolayca yetişen bir bitkidir. Nişasta ve lif içeriğiyle değerli bir bitki olup keşif öncesi ve sonrası değerini hiç kaybetmemiştir.

Amaranth: Pirinç ve mısır gibi son derece besleyici bir tahıldır. Aztekler Amaranth bitkisinin doğaüstü güçleri olduğuna inanırlardı. Dini törenlerde, kurban edilen insan kanı ya da bal ile Amaranth tohumları karıştırılır ve yenilirdi.

Koka (Erythroxylon coca): Tüm törenlerde kullanıldığından İnkalar için önem taşıyan bir
bitkidir. İnkalar çok çalıştıkları için açlığı ve susuzluğu baskılamak, ağrı ve yorgunluğu gidermek ve keyif verici olarak koka yaprağı çiğnerlerdi.

Olluco: Bir çeşit patates olan bu ürün çok lezzetlidir. Olluco kaynatılarak ezilir ve çorbalarda kullanılır, kuru lama eti ile yemeği pişirilir. İnkalar’dan günümüze kadar gelmiş olan bu ürün Peru pazarlarında bulunabilmekte ve 70’in üzerinde türü bilinmektedir.

Kinoa: İnkalar’ın ‘tahıl ana’ adını verdikleri mükemmel bir tahıldır. Arkeolojik verilere göre günümüzden 3000 ila 4000 yıl önce Bolivya, Peru, Ekvador ve Kolombiya’nın And Dağları üzerindeki yörelerinde Kinoa tarımına başlanmıştır.

Doğru cevap E'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum