Dünya Mutfakları 2 Deneme Sınavı Sorusu #876593

Sert yiyeceklerin sadece gün doğumu ve öğle saatleri arasında tüketilmesini tavsiye eden besleme kültürü hangi Hindistan mutfak kültürü ile yakında ilgilidir?


Aryan Yemek İnançları

Budist Yemek Konseptleri

Parsis Yemekleri

Hristiyan Etiği

Hint Vejetaryen Mutfağı


Yanıt Açıklaması:

Aryan Yemek İnançlari: Aryan’daki yemek inancı sadece bedensel işlevler üzerine değil aynı zamanda kozmik bir moral döngüsü üzerine kuruludur. Bu inanışa göre yemek materyalleri sebze-meyve, süt ve süt ürünleri, baharatlar, et ve alkollü içecekler olarak sıralanmıştır. O dönemde hazırlanan yemekler de iki ayrı kategoride sıralanmıştır: Kaccha yemeği (suda pişirilen yemekler) ve Paccka yemekleri (manda yağında pişirilen yemekler). Bu yemekleri hazırlarken pişirme çok temiz olmalıdır. Bu sebeple özel giysiler giyilir ve yemekler hazırlanana kadar mutfaktan çıkılmaz. Çünkü aksi takdirde yemeğin saflığının yok olacağına inanılır.

Budist Yemek Konseptleri: Keşişler sert yiyeceklerin sadece gündoğumu ve öğle saatleri arasında tüketilmesini tavsiye ederler ve bunun insana ruhani güç verdiğine inanırlar. Et ve balık tüketimi keşişler için yasaklanmıştır. Et tüketimi sadece şu durumlarda uygun görülmektedir: Etin yakalanışı veya öldürülüşü keşişler tarafından görülmemiş olmalıdır. Eti veren insan böyle bir suçsuzluğun garantisini vermelidir.

Parsis Yemekleri: Çoğunlukla Gujarati dilini konuşan insanlar arasında yaygındır. Parsis yemekleri koyun eti veya tavuk olmadan tamamlanmış sayılmaz. Balık tüketimi uğurlu olarak görülür ve pomfret favori olarak kabul edilir.

Hıristiyan Etiği: Hindistan’da Hıristiyan mutfağına Portekiz ve Fransız kültürlerinin harmanlanması ile oluşan mutfak örnek olarak verilebilir.

İslami Hipotezler: Beslenme konusundaki emirler Kur’an’a ve sünnetlere dayalıdır. Peygamber Hz. Muhammed’in sözleri bu konuda yol göstericidir. Domuz eti tüketimi yasaktır. Deniz mahsulleri ile kırmızı ve beyaz et tüketimi serbesttir. Ancak balık dışındaki hayvanlara ait etlerin tüketilebilmesi, islami usüllere uygun olmaları şartına bağlıdır. Alkolün her türlüsü yasaktır. Meyve ve sebzeler sıkça kullanılır.

Hint Vejetaryen Mutfağı: Hindistan kendisine ait, benzersiz ve vejetaryenlik anlamında ısrarcı geleneksel bir yol izlemektedir. Bu tutum milattan önce 5 bin yılına kadar dayanmaktadır. Yazılı olarak elimizde bir belge olmasa da antik Dravidian topluluğunun vejetaryen olduğu kanıtlanmıştır. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum