Dünya Mutfakları 2 Deneme Sınavı Sorusu #876155

Hindistan tarihine bakıldığında toplumsal yaşamda derin izler bırakan temel etmen aşağıdakilerden hangisidir?


Ticari olaylar

Din (Dini çeşitlilik)

Coğrafi konum

İstilalar 

Etnisite


Yanıt Açıklaması:

Hindistan tarihinde önemli yer tutan tarihî ticari yollar da tarih boyunca önemini korumuş ve Hindistan’ın coğrafî konumunu daha da önemli hâle getirmişlerdir. Önemli bir konuma sahip olmakla birllikte Hindistan’ın tarihî boyunca uğradığı istilalar, ülke halkının sosyal yaşamlarında birçok iz bırakmıştır. MÖ 300 yılında Yunanlılar, Araplar ve Hunlar’ın da aralarında bulunduğu istilalar başlamış ve bunları MS 320-500 yıllarında Gupta Dynasty hükümdarlığı izlemiştir. Gupta Dynasty hükümdarlığı ile Hindistan altın çağını yaşamıştır. Edebiyat, sanat matematik ve bilimin bu dönemde geliştiği bilinmekte dir. Bunları daha sonra Asya’dan gelen istilalar takip etmiş ve yine bu dönemde kültürel gelişmeler de devam etmiştir.
16. yüzyıla kadar süren çeşitli istilalar Moğol İmparatorluğu’nun Hindistanı fethetmesine kadar devam etmiştir. Müslüman Moğollar’ın Hindistan’a İran üzerinden geldiği bilinmektedir. Moğollar, Hindistan’da diğer alanlarda olduğu gibi yemek kültürünü de etkilemişlerdir. 1700’de İngilizlerin Hindistan’a girmesine kadar devam eden bu hakimiyet her alanda çok büyük izler bırakmıştır. Moğollar, yemek kültürünün yanı sıra birçok eserler bırakmışlar, cami ve saraylar inşa etmişler, şehirler kurmuşlardır. Tüm bunlar da Hindistan’da gösterişli bir yaşam tarzının hüküm sürdüğünü göstermektedir.
17. yy. da İngilizler Hindistan’a yerleşmiş ve koloni haline getirmişlerdir. Yine bu dönemde Hint mutfağı ile yoğun bir etkileşim içerisinde olmuşlardır. 1947 yılında Hindistan bağımsızlığını kazanıncaya kadar bu sömürgecilik devam etmiştir. Günümüzde bu sömürgeciliğin izleri hala görülebilmektedir. Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum