E-İş Süreçleri Deneme Sınavı Sorusu #833778

Aşağıdakilerden hangisinde işletmenin, iş zekası sistemini uygulamakta başarısız olması beklenmelidir?


Üst düzey yönetimin iş zekasına inanması

Bilgi ve matematiksel analizlerin kullanımının örgüt kültürünün bir parçası haline getirilmesi

İşletme ve iş zekası stratejileri arasında uyumun olması

Etkili bir iş zekası denetiminin olması

Kullanıcıların başarılı olmak için gerekli araçlara, eğitime ve desteğe sahip olmamaları


Yanıt Açıklaması:

İş zekası uygulamalarının işletmeler için birçok faydası olmasına karşın her işletmede iş zekası uygulaması sonucu doğrudan başarının elde edilebileceği yargısına varmak yanlış olacaktır. İşletmelerin iş zekâsı uygulamalarından başarı elde edebilmelerinde bazı kolaylaştırıcı koşulların rolü önemlidir. Watson ve Wixom (2007, s. 98)’a göre bu koşullar şunlardır:

  1. Üst düzey yönetimin iş zekasına inanması ve iş zekâsı sistemini kullanması: Bir iş zekâsı sisteminin başarısı öncelikli olarak üst düzey yöneticilerin bu sistemin başarısına inanması ile mümkün olmaktadır. Yöneticiler, iş zekası için bir vizyona sahip olmalı, işletme içi gerekli kaynakları temin etmeli ve işletmede bilgiye dayalı karar verme bilincini geliştirmelidir.
  2. Bilgi ve matematiksel analizlerin kullanımının örgüt kültürünün bir parçası haline getirilmesi: Bilindiği gibi örgüt kültürü işletmelerde kolayca değişebilen bir unsur değildir. Ancak, işletmelerde sezgiye dayalı karar verme kültürünün değiştirilmesi iş zekasının başarısında önemlidir.
  3. İşletme ve iş zekâsı stratejileri arasında uyumun olması: İş zekâsı sistemleri ve işletme arasında uyum olması durumunda işletmede pek çok yenilik veya değişim daha kolay olmaktadır.
  4. Etkili bir iş zekâsı denetiminin olması: İş zekâsı açısından denetleme konusu, işletme birleşmeleri, finansman, proje önceliklendirme, proje yönetimi ve veri kalitesi gibi birçok önemli konuyu içermektedir. Bu nedenle, işletmelerde çalışanlar, komiteler ve süreçler iş zekâsı sistemini yönetmeli ve desteklemelidir.
  5. Güçlü bir karar destek veri altyapısının olması: İşletmenin yüksek kaliteli verilerindeki eksiklik, iş zekasında başarısızlığın en yaygın nedenlerindendir.
  6. Kullanıcıların başarılı olmak için gerekli araçlara, eğitime ve desteğe sahip olmaları: İş zekası sistemlerinin başarısı için, uygulayıcıların ihtiyaçlarına uygun olan araçların sağlanması, mevcut veriler konusunda eğitim görmüş kişiler tarafından eğitim almalarının sağlanması ve gerektiği zamanlarda yardımcı olabilecek kişilere erişim olanağının sağlanarak işletme tarafından desteklenmesi önemlidir.
Yorumlar
  • 0 Yorum