E-İş Süreçleri Deneme Sınavı Sorusu #796397

Bilgisayar korsanları amaçlarına göre farklı gruplara ayrılabilir. Daha açık bir ifadeyle bilgisayar korsanları suç işlemek için ne gibi bir nedenleri olduğu ve nasıl motive olduklarına göre sınıflandırılabilir. Bilgisayar korsanlarının bazıları bu işi “eğlence” olsun diye yaparken, bazıları da “para kazanmak” için yapar. Hatta bazı bilgisayar korsanları “siyasi görüşlerini yaymak için” korsanlık yaparlar.

Açıklaması, “İngilizce “thrill seeker hacker” olarak adlandırılan bu bilgisayar korsanları bilgisayar sistemlerine girerler fakat bilgileri çalmak ya da değiştirmek yoluna gitmezler. Bunun yerine girdikleri sitelerin güvenlik açıklarını yetkililere haber verirler. Ödülleri ise öteki bilgisayar korsanı arkadaşlarınca tebrik edilmek ya da kendi kendilerini kanıtlamış olma duygusunu yaşamaktır.” olan bu bilgisayar korsanları aşağıdakilerden hangisidir?


Sosyal Mühendisler

Etik Bilgisayar Korsanları

Eylemci Bilgisayar Korsanları

Kara Şapkalı Bilgisayar Korsanları

Heyecan Düşkünü Bilgisayar Korsanları


Yanıt Açıklaması:

Sosyal Mühendisler: Bir bilgiye ulaşmak için yazılım ve donanım araçlarından çok ikna yeteneklerini kullanan kişilerdir. Sosyal mühendisler, kurbanlarından almak istedikleri bilgileri edinmek için dolaylı yollar kullanırlar. Etik Bilgisayar Korsanları: Etik korsan, saldırı becerilerini, savunma amaçlı kullanarak görev yaptığı kurum ve kuruluşların saldırıya uğramasını engellemeye ya da saldırıları en az zararla atlatmaya çalışır. Eylemci Bilgisayar Korsanları: Bilgisayar korsanlığını siyasi amaçlar için yapan kişilerdir.  Hacktivist olarak da anılan eylemci korsan terimi, bilgisayar korsanı (hacker) ve eylemci (activist) sözcüklerinin birleşmesiyle üretilmiştir. Bu kişiler siyasi konulardan motive olurlar ve İnterneti siyasi mesajlar vermek, propaganda yapmak için kullanır. Kara Şapkalı Bilgisayar Korsanları: Sistemdeki açıkları bulup (insanları ya da sistem yöneticilerini uyarmak yerine) o açıkları kötü amaçla kullanan bilgisayar korsanlarına “kara şapkalı bilgisayar korsanı” adı verilir (Black hat hacker). Bunlar eriştikleri bilgileri çalabilir, silebilir ya da istedikleri gibi kullanabilirler. Ele geçirdikleri şifreleri yine İnternet aracılığıyla satabilirler. Heyecan Düşkünü Bilgisayar Korsanları: Heyecan düşkünü bilgisayar korsanları (thrill seeker hacker) bilgisayar sistemlerini eğlence için kırarlar. Bu kişiler kendilerini “iyi çocuklar” olarak varsayar ve hatta bazıları kendi aralarında belirledikleri “hacker yasaları”na uyar. Sözgelimi bilgisayar sistemlerinin girseler de bilgileri çalmak ya da değiştirmek yoluna gitmezler. Ödülleri ise öteki bilgisayar korsanı arkadaşlarınca tebrik edilmek ya da kendi kendilerini kanıtlamış olma duygusunu yaşamaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum