E-İş Süreçleri Deneme Sınavı Sorusu #1398537

Aşağıdakilerden hangisi iş ve ticaret kavramları arasındaki farklılıklardan biri değildir?


Ticaret işletmenin alım ve satım ile ilgili süreçlerine odaklanırken, iş ise alım ve satım süreçlerini de kapsamakla birlikte çok daha fazlasıdır.

Ticaret, iş ile karşılaştırıldığında çok daha soyut bir kavramdır. İş ise çok daha somut olmakla birlikte fiziksel bir kimliği olabilmekte ve birileri tarafından sahiplenebilmektedir

İş kavramı genel olarak değerlendirildiğinde satış, pazarlama, planlama, muhasebe, üretim, denetim gibi aktivitelerle ilgiliyken, ticaret kavramı satın alma ve satış ile doğrudan ilgili aktiviteleri kapsamaktadır.

Ticaret bir kuruluş ya da teşebbüsken,iş değiş tokuşa karşılık gelmektedir. Bu açıdan bakıldığında iş ticaret kavramının bir alt kümesini oluşturmaktadır.

İş ile ilgili değişik esas ve ölçütlere bağlı olarak büyüklük, sahiplik ve hukuki yapıları başta olmak üzere çeşitli sınıflandırmalar bulunmaktadır. Aynı durum ticaret için söz konusu değildir.


Yanıt Açıklaması:

İş ve ticaret kavramları arasındaki farklılıkları özetlemek gerekirse:

  • Ticaret işletmenin alım ve satım ile ilgili süreçlerine odaklanırken, iş ise alım ve satım süreçlerini de kapsamakla birlikte çok daha fazlasıdır.
  • Ticaret, iş ile karşılaştırıldığında çok daha soyut bir kavramdır. İş ise çok daha somut olmakla birlikte fiziksel bir kimliği olabilmekte ve birileri tarafından sahiplenebilmektedir. Bu yönüyle iş bir kuruluş ya da teşebbüsken, ticaret değiş tokuşa karşılık gelmektedir.
  • İş kavramı genel olarak değerlendirildiğinde satış, pazarlama, planlama, muhasebe, üretim, denetim gibi aktivitelerle ilgiliyken, ticaret kavramı satın alma ve satış ile doğrudan ilgili aktiviteleri kapsamaktadır. Bu açıdan bakıldığında ticaret iş kavramının bir alt kümesini oluşturmaktadır.
  • İş ile ilgili değişik esas ve ölçütlere bağlı olarak büyüklük, sahiplik ve hukuki yapıları başta olmak üzere çeşitli sınıflandırmalar bulunmaktadır. Aynı durum ticaret için söz konusu değildir.
Yorumlar
  • 0 Yorum